Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika ukáže žiakom vysokoškolský život

Na archívnej snímke Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Podujatie s názvom Jeden deň vysokoškoláka trvá počas utorka a stredy (25. 5.), určené je pre študentov prvého, druhého a tretieho ročníka stredných škôl.

Košice 24. mája (TASR) – Stredoškoláci si na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach môžu vyskúšať, aké je to byť vysokoškolákom. Pre žiakov, ktorí rozmýšľajú nad výberom vysokej školy, pripravili prednášky, semináre a cvičenia z rôznych študijných odborov. TASR o tom informovala hovorkyňa UPJŠ Laura Hoľanová.

Poslucháčkami a poslucháčmi vysokej školy sa stávajú počas tohtoročných ústnych maturít. Podujatie s názvom Jeden deň vysokoškoláka trvá počas utorka a stredy (25. 5.), určené je pre študentov prvého, druhého a tretieho ročníka stredných škôl.

"Stredoškoláci budú mať na výber z bohatej ponuky reálne vyučovaných premetov, ktorú zostavili jednotlivé fakulty a pracoviská univerzity - prírodovedeckej, právnickej fakulty, fakulty verejnej správy, filozofickej fakulty a ústavu telesnej výchovy a športu," uviedla Hoľanová s tým, že popularizačno-osvetové prednášky sú zamerané na rôzne témy. Ide napríklad o kybernetickú bezpečnosť, problematiku životného prostredia a klimatických zmien, šírenie dezinformácií či správny výber vysokej školy.

Ako povedal rektor univerzity Pavol Sovák, podujatie má študentom stredných škôl ponúknuť jedinečnú príležitosť nezáväzne si vyskúšať štúdium na UPJŠ, priamo sa oboznámiť s priestormi, vybavením a pedagógmi univerzity. "Naším cieľom je, aby študent, ktorý si podá prihlášku na UPJŠ, bol adekvátne a včas informovaný o tom, čo mu univerzita môže počas štúdia poskytnúť a, naopak, aké nároky na neho budú kladené," dodal.

Podujatie má hybridný formát, vybrané prednášky možno sledovať aj online prostredníctvom streamu UPJŠ na sociálnej sieti.