Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Študenti práva budú na magistráte v Košiciach poskytovať poradenstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Právne poradenstvo ponúknu klientom, ktorí si nemôžu dovoliť profesionálnu právnu pomoc.

Košice 7. júna (TASR) – Študenti Právnickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach budú na magistráte bezplatne poskytovať právne poradenstvo. TASR o tom informoval hovorca univerzity Tomáš Zavatčan s tým, že Študentskú právnu poradňu (ŠPP) spustia od nasledujúceho akademického roka.

Vďaka nej majú občania pod dohľadom spolupracujúcich advokátov získať právnu analýzu svojho problému a študenti sa prostredníctvom takejto praxe pripravia na výkon svojho budúceho povolania. Právne poradenstvo ponúknu klientom, ktorí si nemôžu dovoliť profesionálnu právnu pomoc. ŠPP je výberový predmet určený pre študentov tretieho ročníka denného štúdia bakalárskeho študijného programu a študentov prvého a druhého ročníka denného štúdia magisterského študijného programu.

Ako uviedlo mesto Košice na sociálnej sieti, projekt bude realizovaný na základe podpísaného memoranda o vzájomnej spolupráci medzi mestom a univerzitou. Právna poradňa bude fungovať v priestoroch magistrátu jeden deň v týždni v popoludňajších hodinách. Spresniť to majú koncom augusta.

ŠPP pre obyvateľov Košíc je podľa fakulty samostatný typ tzv. živej kliniky, ktorej činnosť je zameraná na prácu s reálnymi klientmi. Študent má pod dohľadom pridelených supervízorov pôsobením na klinike rozvíjať svoje komunikačné a prezentačné schopnosti, argumentačné zručnosti, písomný prejav, analytické a tvorivé myslenie, má tiež zlepšiť svoje rozhodovanie o postupnosti právnych krokov, schopnosť riešiť právne problémy a orientáciu v právnom poriadku. Zároveň sa podľa fakulty naučí samostatnej a tímovej práci, zodpovednému prístupu k plneniu povinností a vedeniu dokumentácie.

„Popri historicky overenom teoretickom vzdelávaní zameranom na platné právo, jeho interpretáciu a aplikáciu v posledných rokoch čoraz väčší dôraz kladieme aj na posilnenie praktických prvkov vo vzdelávaní študentov. Študentská právna poradňa je ďalším krokom v napĺňaní nášho dlhodobého zámeru,“ povedal dekan fakulty Miroslav Štrkolec. „Sme presvedčení, že kooperáciou fakulty s mestom Košice a spolupracujúcimi advokátmi sa naplní nielen vzdelávací účel projektu, ale rovnako bude naplnená aj myšlienka pomôcť a právne poradiť tým, ktorí si inú právnu pomoc z rôznych dôvodov nemôžu dovoliť,“ doplnil.