Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Keď studňa nestačí, pomôžu naplniť bazén vodárne

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Čoraz častejšie ňou napĺňajú aj rodinné bazény.

Košice/Vranov nad Topľou 13. júla (TASR) - Problémom mnohých domácností sú počas leta málo výdatné studne. Jedným z riešení je objednať si vodu z vodární. Čoraz častejšie ňou napĺňajú aj rodinné bazény.

Tam, kde absentuje vodovod, sú studne jediným vodným zdrojom. Sú na ne odkázaní aj mnohí Zemplínčania. Vodu zo studní využívajú na konzum a hygienu, zavlažovanie záhrad, pomerne často ňou napĺňajú aj obľúbené bazény počas leta.

Vyšší dopyt po vode však zvykne spôsobiť, že jej v studni nie je dosť. Problémom pri tom nie je iba množstvo, ale aj nedostatočná kvalita vody. V takýchto prípadoch vedia pomôcť vodárne.

"Dovoz vody je realizovaný na základe požiadavky - objednávky zákazníkov. Všeobecne sa dá povedať, že zvýšený dopyt je na začiatku letnej sezóny pri spojazdňovaní bazénov a potom v období extrémnych teplôt," informovala za Východoslovenskú vodárenskú spoločnosť (VVS) Bibiana Lazorová z agentúry Penelopa.

Vodu v cisternách dopravujú VVS okrem bazénov aj k stavbám rodinných domov, do nádrží určených na polievanie, ale aj pre potrebu skúšok vodotesnosti, či organizátorom rôznych spoločenských akcií.

Počas mája a júna tohto roka dopravili cisterny VVS vodu celkovo takmer 60 odberateľom. Vyšší dopyt po nej pokračuje aj v júli.

"Podstatnú zložku ceny vody tvoria dopravné náklady, čiže záleží na objednávateľovi, koľko je ochotný investovať za tento dovoz. Samozrejme z hľadiska zachovania kvality vody hlavne v letnom období VVS, a.s., neodporúča dovoz pitnej vody do väčších vzdialeností ako 100 kilometrov," ozrejmila pre TASR Lazorová.