Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Súd rozhodol o odškodnení Rómov za diskrimináciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Prípad sa týka spotrebiteľov, ktorí pre svoj etnický pôvod neboli obslúžení v jednom z barov v Spišských Vlachoch.

Spišská Nová Ves 12. júna (TASR) - Okresný súd v Spišskej Novej Vsi v závere apríla opätovne rozhodol v prípade diskriminácie rómskych spotrebiteľov, ktorí pre svoj etnický pôvod neboli obslúžení v jednom z barov v Spišských Vlachoch. Súd tento raz rozhodoval o výške odškodnenia za diskrimináciu a priznal každému z poškodených náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 300 eur. TASR o tom dnes informoval Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva.

Prípad sa týka incidentu z decembra 2009, kedy majiteľ baru odmietol obslúžiť celý kolektív s odôvodnením, že Rómov neobsluhuje. "Majiteľ nám povedal, že nás vo svojom bare neobslúži. Ak by to urobil, zajtra prídu ďalší Rómovia. Potom nám povedal, že keď so svojou ženou odídeme, ostatných obslúži. V tom čase som pracoval ako asistent na základnej škole a správanie majiteľa mňa aj moju manželku veľmi ponížilo a pobúrilo," hovorí jeden z poškodených Roman Pecha.

Poškodení sa rozhodli na majiteľa baru podať trestné oznámenie. Následne sa obrátili na Poradňu pre občianske a ľudské práva a podali proti majiteľovi baru na Okresnom súde žalobu podľa antidiskriminačného zákona. Majiteľ baru podľa Ivanca obhajoval svoje konanie tým, že bar je súkromným klubom a nikto zo skupiny nemal členskú klubovú kartu. Počas vyšetrovania na polícii však sám potvrdil, že dôvodom neobslúženia bol práve rómsky pôvod poškodených spotrebiteľov a obavy, že by do baru začali chodiť ďalší Rómovia.

Okresný súd v prípade po prvýkrát rozhodoval vo februári 2012. "Vtedy uznal, že rómski spotrebitelia boli diskriminovaní pre svoj etnický pôvod a majiteľovi baru nariadil písomne sa im ospravedlniť. Okrem toho bol povinný zverejniť písomné ospravedlnenie na viditeľnom mieste na dverách baru a uverejniť ho v regionálnych novinách formou platenej inzercie," objasnil Ivanco s tým, že poškodeným vtedy súd nepriznal žiadne odškodnenie. Krajský súd v máji 2013 to vytkol Okresnému súdu, a preto vrátil prípad späť na ďalšie konanie.

Svoje ďalšie rozhodnutie o náhrade nemajetkovej ujmy vo výške 300 eur Okresný súd odôvodnil podľa Ivanca tým, že konaním majiteľa baru došlo k zásahu do ľudskej dôstojnosti poškodených rómskych spotrebiteľov. Zároveň s odkazom na platnú medzinárodnú legislatívu na ochranu ľudských práv uviedol, že akákoľvek diskriminácia je pre každú dotknutú osobu objektívne ponižujúca a že ide o konanie, ktoré je obzvlášť nebezpečné a spoločensky neprípustné.

Právna zástupkyňa poškodených Vanda Durbáková víta, že súd priznal poškodeným finančné odškodnenie, no podľa nej sa zdá byť spomínaná suma nedostatočná. „Súd správne konštatoval, že konaním žalovaného došlo k značnému zásahu do ľudskej dôstojnosti poškodených osôb, no z tohto hľadiska je 300-eurové odškodnenie neprimerane nízke. Finančné odškodnenie v prípadoch diskriminácie má, navyše, nielen odškodniť diskriminované osoby, ale aj pôsobiť preventívne a odrádzať aj iné subjekty od diskriminačného konania v budúcnosti. Súdy preto pri rozhodovaní o prípadoch diskriminácie majú ukladať diskriminujúcim subjektom sankcie, ktoré sú účinné, primerané a odradzujúce. Súdy musia vyslať jasný signál, že diskriminovať sa nevypláca, v slovenskom kontexte sa tak však stále deje len výnimočne,“ konštatovala Durbáková.

Rozhodnutie Okresného súdu nie je právoplatné a je možné sa voči nemu odvolať.