Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Otovi B. uložil súd za zločin zabitia desaťročný trest

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnešný rozsudok nie je právoplatný.

Michalovce 4. júna (TASR) - Nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní desať rokov uložil dnes Okresný súd (OS) v Michalovciach Otovi B. Obžalovaný má niesť zodpovednosť za vlaňajšie zabitie muža z obce Oborín. Ďalšiemu obžalovanému Radoslavovi L. uložil OS podmienečný trest v trvaní desať mesiacov so skúšobnou dobou 20 mesiacov.

V uvedenom prípade figurovali ako obžalovaní pôvodne šiesti ľudia - Ingrid B. (1980), Mária B. (1960), Andrej B. (1988), zmienení Oto B. (1976) a Radoslav L. (1996), ako aj Anna Sz. (1980). Ingrid, Mária, Andrej, Oto a Radoslav boli žalovaní z toto, že v júli minulého roka v obci Oborín po slovnej hádke napadli Miriam R., ktorej mali spôsobiť zranenie s práceneschopnosťou desať dní.

Poškodenej potom prišiel na pomoc jej 31-ročný brat Pavol. Pri fyzickej potýčke však utrpel ťažké zranenia hlavy, ktorým o týždeň podľahol v nemocnici. Páchatelia ho pri útoku niekoľkokrát udreli drevenou palicou. Mária a Anna boli podozrivé z toho, že po incidente opakovane ovplyvňovali a zastrašovali svedkov zločinu. Mali sa im dokonca vyhrážať zabitím.

Mária a Ingrid čelili obžalobe z porušovania domovej slobody a ublíženia na zdraví. Máriu navyše obžalovali aj z výtržníctva a zločinu vydierania. Andreja obžalovali z porušovania domovej slobody a výtržníctva, Ota zo zločinu zabitia a výtržníctva, Radoslava z výtržníctva a Annu z vydierania.

Štvorici obžalovaných následne vymeral súd na základe dohody o vine a treste podmienečné tresty odňatia slobody v dĺžke 18 až 36 mesiacov so skúšobnou dobou v trvaní 30 až 60 mesiacov. Zvyšných dvoch obžalovaných - Ota B. a Radoslava L., vylúčil súd na samostatné konanie. Dnešné hlavné pojednávanie teda pokračovalo už iba so spomínanou dvojicou.

Súd v prípade Ota B., žalovaného zo zabitia, dnes vyriekol trest na hornej hranici trestnej sadzby. Prihliadal pritom na viaceré okolnosti. Išlo napríklad o závažnosť zranení - poškodenie mozgu, zranenie lebky, ktoré utrpel nebohý pri útoku, ako aj to, že bol napadnutý zozadu. Miernejší trest pre Radoslava L. má odzrkadľovať jeho podiel na vlaňajšej potýčke. Oborínčanovi mal spôsobiť ľahšie zranenia, ktoré nemali podľa znalcov príčinnú súvislosť s jeho smrťou. Doba ich liečenia by si údajne nevyžiadala viac ako sedem dní.

Dnešný rozsudok v prípade obžalovaného Ota B. nie je právoplatný. Odvolal sa proti rozsudku, ako aj uzneseniu súdu o jeho neprepustení z väzby. Vecou sa bude teda najbližšie zaoberať Krajský súd. Obžalovaný Radoslav L. sa svojho práva odvolania voči rozsudku vzdal.