Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Tepláreň Košice bude robiť pre verejnosť rozbor vody

Na snímke košická tepláreň. Foto: TASR/František Iván

Už deviatykrát môže túto službu môže využiť každý, kto má záujem overiť si obsah dusičnanov v pitnej vode z vlastného zdroja, respektíve studne.

Košice 16. marca (TASR) - Tepláreň Košice (TEKO), a. s., ponúka verejnosti pri príležitosti Svetového dňa vody bezplatnú analýzu vody. Už deviatykrát môže túto službu môže využiť každý, kto má záujem overiť si obsah dusičnanov v pitnej vode z vlastného zdroja, respektíve studne.

Na bezplatnú analýzu vody postačuje pollitra vody. Vzorku je potrebné doručiť v stredu 22. marca v čase od 8.00 do 12.00 h do skúšobného laboratória spoločnosti na Teplárenskej ulici 9 v Košiciach.

TEKO takúto možnosť ponúka verejnosti od roku 2009. Analýzy budú vykonávané orientačným stanovením dusičnanov s výsledkom vyhovuje, alebo nevyhovuje zákonnému limitu pre pitnú vodu. "Každý účastník dostane poradové číslo, na základe ktorého si bude môcť skontrolovať výsledok uverejnený na webovom sídle spoločnosti www.teko.sk, a to od 28. marca," informovala vedúca akreditovaného skúšobného laboratória Aneta Čapová.

Minulý rok bezplatnú analýzu vody v košickej teplárni využili ľudia z Košíc a blízkeho okolia a do skúšobného laboratória spoločnosti priniesli celkovo 250 vzoriek vody. Zákonný limit pre obsah dusičnanov v pitnej vode bol prekročený v 18 percentách doručených vzoriek.

Najväčší záujem o analýzu vody už tradične podľa spoločnosti TEKO prejavujú obyvatelia zo záplavových oblastí Košíc, predovšetkým z obcí Čaňa, Seňa, Geča, Myslava – Maša, Kysak a Vyšná Hutka.