Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

UNLP otestuje pacientov, zamestnancov aj ich rodinných príslušníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Veľkokapacitné odberové miesto UNLP Košice na Ipeľskej bude odoberať vzorky objednaným pacientom tak ako doposiaľ – nezávisle od celoplošného testovania.

Košice 30. októbra (TASR) – V rámci celoplošného testovania na COVID-19 bude Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) Košice vo svojich priestoroch testovať svojich zamestnancov a ich rodinných príslušníkov zo spoločnej domácnosti, externých spolupracovníkov nemocnice a všetkých aktuálne hospitalizovaných pacientov. Pre TASR to za nemocnicu uviedla Ladislava Šustová.

V nemocnici pracuje spolu 3750 zamestnancov a externistov, na lôžkových oddeleniach je aktuálne hospitalizovaných 750 pacientov. „Otestovať sa budú môcť naši zamestnanci v službe aj mimo nej. Na projekt Spoločná zodpovednosť sme dostali dostatočný počet antigénových testov,“ povedala.

Pre zamestnancov má byť zriadené odberné miesto na každom oddelení, kde bude na testovanie vyhradená jedna miestnosť – izolovaná od lôžkových oddelení a iných pacientov. „Každý pacient musí byť pred hospitalizáciou otestovaný na COVID-19. Ak sme ich testovali napríklad pred šiestimi dňami, cez víkend ich pretestujeme. Ak prešli testom napríklad vo štvrtok, tak ho nemusia absolvovať,“ spresnila.

Podľa jej slov budú testovanie vykonávať odborne spôsobilí a ustrojení zamestnanci nemocnice. Tak ako na iných odberných miestach, aj v UNLP budú prítomní i príslušníci armády.

Veľkokapacitné odberové miesto UNLP Košice na Ipeľskej bude odoberať vzorky objednaným pacientom tak ako doposiaľ – nezávisle od celoplošného testovania.

„PCR testovanie na našom odberovom mieste bude cez víkend 31. októbra a 1. novembra fungovať bez obmedzenia v pôvodnom režime od 9:00 do 12:00. Toto miesto nebude slúžiť verejnosti počas nasledujúceho víkendu na antigénové testovanie v rámci celoštátneho projektu,“ dodala nemocnica.