Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Tohtoročná Miss Kompost je už známa, má miery 100x100x50

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mimoriadne uznanie poroty, udeľované prvýkrát v histórii súťaže, získal Ladislav Brtáň z Košece za svoje dlhoročné výsledky v kompostovaní.

Košice 28. septembra (TASR) - Občianske združenie Priatelia Zeme - SPZ vyhlásilo v uplynulých dňoch výsledky súťaže s názvom Miss kompost 2014, ktorá však nehľadala najkrajšiu ženu s kompostoviskom, ale najlepšie pripravený kompost z územia Slovenska. Do súťažnej akcie sa mohol zapojiť každý, kto kompostuje pre vlastnú radosť a potešenie. Hlavným cieľom v poradí štvrtej Miss Kompost bolo podobne ako aj v jej uplynulých ročníkoch, zvýšiť záujem o kompostovanie a tvorivosť ľudí pri využívaní biologického odpadu.

"Súťažiaci sa prihlasovali tým, že posielali fotografie, miery (výšku, šírku a dĺžku) svojho kompostoviska a 'jedálny lístok' svojho kompostu. Vítané boli aj zaujímavé situácie, ktoré súťažiaci pri kompostovaní zažili. Odborná porota vybrala z prihlásených tentokrát až šiestich najlepších, ktorí postúpili do finále," informoval Martin Valentovič z Priateľov Zeme - SPZ.

O poradí finalistov rozhodli v týchto dňoch návštevníci Trenčianskeho BIOjarmoku, ktorí osobne hodnotili kvalitu vyrobených kompostov. Niektorí dali na vzhľad, iní na vôňu alebo originálny príbeh vzniku kompostu. Po sčítaní hlasov ľudí sa určilo konečné poradie.

Na prvom mieste sa umiestnil Štefan Choma z Michaloviec s tradičným dreveným kompostoviskom o rozmeroch 100 x 100 x 50 centimetrov, v ktorom pripravil jemný a údajne veľmi kvalitný kompost. Získal zaňho záhradný drvič konárov.

Druhé miesto obsadil dlhoročný súťažiaci Ladislav Brtáň z Košece, ktorého odmenili organizátori súťaže plastovým kompostérom "prémiovej" rady. Stanislav Kompán z Hornej Lehoty obsadil tretie miesto a odniesol si domov plastový kompostér "profi" rady. Všetci traja zároveň dostali tričko, knihu a pohánkový vankúš. Súťažiaci na ďalších priečkach získali kompostovací set, tričká, knihu a ručne vyrobený košík.

Mimoriadne uznanie poroty, udeľované prvýkrát v histórii súťaže, získal Ladislav Brtáň z Košece za svoje dlhoročné výsledky v kompostovaní.