Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

V Trebišove lákala návštevníkov tradičná zemplínska zabíjačka

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja organizovalo predsilvestrovské podujatie Tradičná zemplínska zabíjačka pred trebišovským kaštieľom 30. decembra 2013 v Trebišove. Foto: TASR/Roman Hanc

Podujatie sa konalo pod výzvou - "Ľudze poce jes, pic i tancovac, bo stari rok konči a novi začina.

Trebišov 30. decembra (TASR) - Tradičnú zemplínsku zabíjačku si dnes mohli pozrieť návštevníci pred kaštieľom v Trebišove.

Predsilvestrovskú akciu pre gurmánov, fanúšikov tradícií a folklóru, ale aj pre deti pripravilo už po tretí rok Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

"Cieľom je ukázať spôsob, ako sa kedysi spracovávala ošípaná a pripravovali výrobky z nej. Návštevníkom sme ponúkli aj možnosť vidieť repliky zbierkových predmetov, ktoré sa kedysi pri zabíjačkách používali," uviedla pre TASR riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.

Záujemci mohli ochutnať zabíjačkové špeciality a tokajské vína, na deti čakali rôzne atrakcie, hry a súťaže, konala sa napríklad súťaž o najkrajšiu zabíjačkovú škrabošku. Na svoje si prišli aj milovníci starých poľnohospodárskych strojov. Na akcii slávnostne spojazdnili stacionárny motor z expozície múzea. Ten mal svojho "krstného" otca, teda človeka, ktorý zafinancoval jeho opravu.



"Chceme aj takýmto spôsobom vyzývať návštevníkov a obyvateľov mesta, aby sa stávali krstnými otcami našich zbierkových predmetov, našich stabilných motorov," dodala Kereštanová.

Podujatie sa konalo pod výzvou - "Ľudze poce jes, pic i tancovac, bo stari rok konči a novi začina."