Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Trebišovu chýba na ogranizovanie obecných prác 10-tisíc eur ročne

Otázka zdrojov financovania týchto potrieb je podľa primátora preto zatiaľ ešte otvorená.

Bratislava/Trebišov 16. júna (TASR) – Mestský úrad v Trebišove plánuje zamestnať na menšie obecné služby 480 z celkového počtu 569 ľudí, ktorí tam dostávajú dávky v hmotnej núdzi. Ostatných sú schopné využiť na dobrovoľnícku činnosť mestské škôlky a školy, od základných až po stredné. Trebišovský primátor Marián Kolesár víta novú zákonnú úpravu, pripomína však, že na organizovanie prác potrebujú viac ako 10.000 eur ročne.

"Mestu sa v súvislosti s organizovaním týchto menších obecných služieb zvýšia náklady, ktoré neboli započítané do rozpočtu," pripomenul. "Poistenie osôb na šesť mesiacov vyjde mesto takmer na 900 eur, náklady len na základné materiálne zabezpečenie, to znamená na pracovnú reflexnú vestu s nápisom, pracovné rukavice a po jednom kuse pracovného náradia na osobu a k tomu 10 % ako záloha, vyjde za šesť mesiacov na 4238 eur," vyčíslil.

Otázka zdrojov financovania týchto potrieb je podľa primátora preto zatiaľ ešte otvorená. "Napriek tomu sme pripravení a po dohode s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Trebišove od 1. júla vieme ľudí zamestnať," podotkol.

O profesijnom zameraní poberateľov dávok v hmotnej núdzi zatiaľ mesto informácie nemá. "ÚPSVaR v zozname, ktorý nám poskytol, tieto údaje neuviedol," povedal Kolesár.

Mesto ponúka rôzne aktivity, najmä na úprave a údržbe verejnej zelene v parkoch, na uliciach, v mestských oddychových zónach, ale aj školách. "Naši obyvatelia sa môžu podieľať na udržiavaní čistoty na verejných priestranstvách, na čistení odvodňovacích kanálov, pomáhať pri likvidácii nelegálnych skládok, údržbe poriadku na mestských cintorínoch, údržbe mestských zariadení, starať sa o športové areály, ale môžu sa zapojiť aj do administratívnych prác," dodal primátor.