Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Turisti prechádzajú Slovenskom na koňoch, smerujú k moru

Na snímke skupina poľských turistov na koňoch 13. júna 2014 na ceste z Michaloviec na Zemplínsku šíravu. Návrat do časov bez áut a železníc zažíva skupina Poliakov a jedného Slováka, ktorá v týchto dňoch putuje na koňoch a na voze s konským záprahom cez východné Slovensko do Poľska. Ide o súčasť ich trasy od Jadranského mora k Baltickému, čiže od chorvátskej Rijeky po poľský Gdaňsk. Foto: TASR/Roman Hanc

Záujemcovia sa môžu pripojiť k cestovateľom, a to buď na koňoch, alebo aj na voze.

Vinné 13. júna (TASR) – Návrat do časov bez áut a železníc zažíva skupina turistov, ktorá v týchto dňoch putuje na koňoch a na voze s konským záprahom cez východné Slovensko do Poľska. Ide o súčasť ich trasy od Jadranského mora k Baltickému, čiže od chorvátskej Rijeky po poľský Gdansk.

"Robíme takúto formu turistiky. Vlani sme spravili polovicu trasy od Baltického mora do Vajdácsky v Maďarsku a teraz putujeme od chorvátskej Rijeky naspäť do Poľska, do Leska. Tento rok sme už prešli zhruba 1600 kilometrov," hovorí slovenský účastník skupiny Ján Marcišák. Vlani trvala cesta zhruba 45 dní, tento rok je naplánovaná na 56 dní. Aktuálna trasa na východe Slovenska je spojená aj s historickou vínnou cestou z Tokajskej oblasti do Poľska, pričom vo voze so zásobami nechýba súdok vína.



Záujemcovia sa môžu pripojiť k cestovateľom, a to buď na koňoch, alebo aj na voze. "Toho roku sa na túre vystriedalo vyše 30 ľudí, niektorí sa pripoja len na deň - dva. Momentálne sme šiesti Poliaci a ja," uviedol Marcišák. Skupina sa v utorok (10. 6.) zastavila a utáborila na Vinianskom hrade v okrese Michalovce.

Účastníci jazdeckej turistiky, počas ktorej sa táborí vonku v prírode, však musia byť pripravení na nepohodlie, zlé počasie, aj rôzne prekážky. "Kto v sebe nemá dobrodružstvo, tak nemá šancu, lebo sú aj veľmi ťažké chvíle. Zažili sme zimu, vietor, dažde, aj záplavy. Išli sme s vozom po metrovej vode, nevedeli sme, či sa vrátiť alebo nie, všelijako bolo," opisuje Marcišák. Ocenil zároveň prívetivosť Chorvátov a Maďarov, ktorých na ceste stretli. "V Chorvátsku nás všade vítali ich klobásou či rakijou, boli sme veľmi milo prekvapení," dodal.

Na Vinianskom hrade jazdeckých turistov privítal predseda Občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta Jaroslav Gorás. "Vlastne sa na tento stredoveký hrad vrátila tradícia," povedal ku kedysi bežnému spôsobu cestovania s koňmi.