Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

V kláštore v Jasove si pripomínajú Dni svätého Norberta

Kláštor v Jasove. Foto: TASR/František Iván

Pre návštevníkov podujatia sú k dispozícii voľné prehliadky kláštora obohatené o koncerty, workshopy a atrakcie pre deti v barokovom parku.

Jasov 3. júla (TASR) - Navštíviť bežne nedostupné miesta kláštora rádu premonštrátov v Jasove v okrese Košice-okolie sa dá počas víkendu v rámci Dní svätého Norberta. Nultý ročník podujatia pripravilo opátstvo v spolupráci s krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) pri príležitosti 900. výročia založenia jasovského barokového kláštora. Informovala o tom výkonná riaditeľka KRT Lenka Vargová Jurková.

"Dedičstvo, ktoré naši predkovia vytvorili na slávu Božiu a ktoré sa nám zachovalo, nás zaväzuje práve k tomu, aby neostávalo skryté, ale aby sa otváralo a stalo dostupným pre širokú verejnosť," uviedol jasovský opát Ambróz Martin Štrbák, pričom podotkol, že podujatie má prispieť k tomu, aby sa "o tomto krásnom, avšak stále ešte málo poznanom mieste nášho kraja" dozvedela čo najširšia verejnosť.

Ako Vargová Jurková informovala, v sobotu sú pre návštevníkov podujatia k dispozícii voľné prehliadky kláštora obohatené o koncerty, workshopy a atrakcie pre deti v barokovom parku. "Vyvrcholením prvého dňa bude večerný ohňostroj," doplnila. V nedeľu (4. 7.) sa môžu návštevníci zúčastniť na svätej omši, po ktorej bude v barokovom parku za tónov hudby nasledovať piknik a atrakcie pre najmenších.

Pripomenula tiež, že okrem samotného kláštora s "nevídanou knižnicou" je v Jasove možné navštíviť aj Jasovskú jaskyňu zapísanú v zozname pamiatok UNESCO, v neďalekom Medzeve historický hámor, v obci Debraď zas "rastlinný" kostol.