Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Ukrajinci demonštrujúci na Majdane navštívili Spišský hrad

Na snímke Ukrajinka, ktorá bola priamou účastníčkou demonštrácií na Majdane, máva ukrajinskou vlajkou na hornom nádvorí Spišského hradu 9. apríla 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dnešný program na Spiši pripravil ukrajinský konzulát v spolupráci so združením Feman, ktorá sa sústreďuje na cezhraničnú spoluprácu s Ukrajinou.

Spišská Kapitula 9. apríla (TASR) – Niekoľko Ukrajincov, ktorí boli priamymi účastníkmi demonštrácií na Majdane, je v súčasnosti na rehabilitácii na východe Slovenska. V rámci pobytu v Michalovciach dnes pre 25 z nich pripravil ukrajinský konzulát v Prešove v spolupráci so združením Feman - Slovensko-európskou kultúrnou spoločnosťou program v Spišskej Kapitule a na Spišskom hrade.

„Prišli sem mladí ľudia, ktorí boli v ťažkých časoch, od novembra až do februára priamo na mieste demonštrácií. Vďaka vláde SR a ministerstvu zahraničných vecí sa podarilo pre nich túto rehabilitáciu pripraviť. Chceli zároveň vidieť niečo z tohto kraja, tak sme pripravili exkurziu a veľmi sa im tu páči,“ uviedla pre TASR generálna konzulka Ukrajiny na Slovensku Oľga Benč. Na Spiš prišli prevažne mladí ľudia do 30 rokov zo západnej, centrálnej i východnej Ukrajiny, Ľvova, Užhorodu i ďalších menších miest.

„Oni naživo videli, čo je to život, ale aj čo je to smrť. Keď mladí ľudia bojujúci za demokraciu vo svojej krajine vidia dnes v 21. storočí, ako umiera ich kamarát, tak to zanechá veľmi silné stopy. Potrebujú predovšetkým psychologickú pomoc,“ dodala Benč s tým, že po návrate z rehabilitácie sa chcú vrátiť opäť na Majdan. Tvrdia, že ešte sú ťažké časy na východe Ukrajiny a niektorí z nich sa boja o svoj život a nevedia, ako sa vrátiť domov. Zároveň sú veľmi vďační ľuďom za pozornosť, ktorá sa im dostáva na Slovensku i v iných krajinách Európskej únie.



Psychologička poskytuje Ukrajincom pomoc

Na snímke Ukrajinci, ktorí boli priamymi účastníkmi demonštrácií na Majdane, stoja na hlavnom nádvorí Spišského hradu 9. apríla 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Na pobyte sa týmto Ukrajincom venuje predovšetkým psychologička Oxana Voloshyna, ktorá ich sprevádza a poskytuje hlavne psychologickú pomoc. „Tí mladí chlapci, niektorí mali len 16 rokov, keď išli z rôznych regiónov Ukrajiny na Majdan, neočakávali, že tam sa bude strieľať, že uvidia smrť, že budú v náručí držať zranených kamarátov. Aj napriek tomu sa snažili pomôcť a hoci možno ich telo je už vyliečené zo zranení, ich psychika stále trpí, je veľmi ťažké to prežiť,“ vysvetľuje Voloshyna so slzami v očiach. V skupine sa snažia si medzi sebou pomôcť, aj napriek tomu, že niektorí rozprávajú rusky, niektorí ukrajinsky.

Všetci bojovali za to, aby sa demokracia a sloboda v ich krajine stala realitou. Zároveň sa obávajú toho, že terajšia vláda v niečom na nich zabudla a nemajú od nej takú podporu, akú by očakávali. „Všetci boli v epicentre toho ohňa, a preto očakávajú viac a zase sa plánujú vrátiť na Majdan, aby videli, ako sa to bude vyvíjať ďalej. Obávajú sa toho, aby ich sila nebola zneužitá vládou a chcú, aby sa už viac nič také neopakovalo,“ dodala Voloshyna.

Dnešný program na Spiši pripravil ukrajinský konzulát v spolupráci so združením Feman, ktorá sa sústreďuje na cezhraničnú spoluprácu s Ukrajinou. „Veľmi radi sme vyhoveli požiadavke ukrajinského konzulátu, či by sme nevedeli pripraviť program aj prezentáciu. Je to taká naša podpora ľuďom, ktorí momentálne prežívajú ťažké časy. Verím tomu, že im týmto pomôžeme trochu odľahčiť ich situáciu. Sú to mladí ľudia a vieme, že tá situácia na Ukrajine nie je ľahká. Toto je len kvapka, ktorou môžeme pomôcť malej časti národa, ktorý nám je taký blízky, a dáme mu tak najavo, že sme tu v prípade potreby,“ zdôraznil Eduard Buraš zo združenia Feman.

Ukrajinci tak mohli vidieť okrem Spišského hradu aj Spišskú Kapitulu vrátane Katedrály sv. Martina a tamojšej vínnej pivnice.