Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

O nehnuteľnosti na Zemplíne sa začali viac zaujímať Ukrajinci

Ilustračné foto. Vinianske jazero v okrese Michalovce. Vinné, 28. marca 2014. Foto: TASR

Zvýšený záujem o Slovensko zo strany Ukrajincov dáva majiteľ realitnej spoločnosti Z GROUP Ľuboš Zambor do súvislosti s konfliktom na východe ich krajiny.

Michalovce 22. februára (TASR) - Zvýšený záujem Ukrajincov o nehnuteľnosti na východe Slovenska zaznamenali v poslednom období niektoré realitné kancelárie, čo má podľa ich skúseností priamu súvislosť s aktuálnou napätou situáciou na území našich východných susedov.

"Od začiatku tohto kalendárneho roka sme zaznamenali zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach zo strany investorov, ako aj bežných občanov z Ukrajiny, ktorým je geograficky aj kultúrne blízky región Zemplína," informoval TASR majiteľ realitnej spoločnosti Z GROUP Ľuboš Zambor.

Zvýšený záujem o Slovensko zo strany Ukrajincov dáva do súvislosti s konfliktom na východe ich krajiny. "Tamojší trh s nehnuteľnosťami sa stal v dôsledku pretrvávajúcej krízy nestabilným," vysvetlil Zambor.

Dodal, že o obhliadky nehnuteľností na Zemplíne sa v poslednom období zaujímajú obyvatelia ukrajinského Zakarpatska, medzi nimi aj mnohí tí, ktorí majú rodinné väzby práve na problémový región.

"Ukrajinci chcú získať povolenie na pobyt a prácu na Slovensku. Orientujú sa cenovo na nehnuteľnosti, väčšinou staršie domčeky do sumy 15.000 eur," hovorí obchodník s realitami.

V centre pozornosti záujemcov sú prihraničné obce a mestá v okresoch Snina, Sobrance a Michalovce, ktoré sú iba na skok od ukrajinského Užhorodu. "Cítiť znechutenie ľudí z problémových oblastí. Jedni odchádzajú do Ruska, iní sa zasa orientujú smerom k nám na Európu," hodnotí Zambor.

Zemplínska realitná spoločnosť už sprostredkovala niekoľko nákupov, ktoré sa týkali záujemcov z východu. "Zopár nehnuteľností sa už podarilo predať. Neregistrujeme však dopyt iba po rodinnom bývaní. Ukrajinskí obchodníci sa obzerajú aj po partneroch pre biznis v našom regióne. Zaujímavé sú z tohto pohľadu pre nich haly či skladové priestory," uzavrel Zambor.