Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Nemocnica vykonala tristo autológnych transplantácií kmeňových buniek

Ilustračné foto. Foto: TASR - archív Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave

V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach, ktorá je jedinou nemocnicou na východe Slovenska, kde touto liečbou môžu onkologickým pacientom zachrániť život, ich realizujú od roku 1997.

Košice 30. septembra (TASR) – Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach vykonala doteraz 300 autológnych transplantácií periférnych kmeňových buniek. Ide o medicínsky zákrok, ktorý do veľkej miery dokáže zlepšiť kvalitu života pacientov so závažným onkohematologickým ochorením. Darcom krvotvorných kmeňových buniek je pritom sám chorý.

"Je to vlastne prenos vlastných kmeňových buniek, ktoré u pacienta po vysokodávkovanej chemoterapii obnovia potom vlastnú činnosť kostnej drene," priblížil dnes pre novinárov primár Kliniky hematológie a onkohematológie UNLP Tomáš Guman.

Táto terapia sa používa pri liečbe onkohematologických ochorení, ako mnohopočetný myelóm, akútna leukémia, Hodgkinov lymfóm či non-Hodkingove lymfómy. Transplantované kmeňové bunky krvotvorby sa krvnou cestou dostanú do drene chorého, kde sa udomácnia a postupne začnú produkovať zdravé krvinky ako náhradu za choré.

Výhodami autológnej transplantácie, kde je darcom samotný chorý, je odpadajúci problém nájsť vhodného darcu, dobre zvládnuté komplikácie a menšie riziko infekčných komplikácií či iných nežiaducich účinkov.

Odber kmeňových buniek prebieha z obehovej krvi, kam sa tieto bunky dostanú stimuláciou rastovými faktormi. Medzi odberom a transplantáciou sú bunky zmrazené. V čase, keď je stav pacienta vhodný na transplantáciu, bunky sa rozmrazia a aplikujú do jeho žily. V krvi putujú do kostnej drene a do ostatných tkanív tela pacienta, pričom nastolia novú krvotvorbu. Po uplynutí niekoľkých dní až týždňov pacient odchádza do domácej liečby. Všetky výkony plne hradia zdravotné poisťovne.

Autológne transplantácie periférnych kmeňových buniek sú multidisciplinárnou záležitosťou. V UNLP, ktorá je v súčasnosti jedinou nemocnicou na východe Slovenska, kde touto liečbou môžu onkologickým pacientom zachrániť život, ich realizujú od roku 1997. Všetkých 300 transplantácií prebehlo podľa Gumana jednoznačne úspešne.

Medzi tými, ktorým transplantácia pomohla k zdraviu, patrí 25-ročná košická študentka Andrea Stachurová. Jej diagnóza bola pred rokmi Hodgkinov lymfóm. Transplantáciu absolvovala minulý rok, predtým podstúpila chemoterapie a rádioterapie. "Samotná transplantácia bolestivá nie je, tie chemoterapie sú náročné, ale bolo to treba len vydržať. Štrnásť dní po transplantácii ma prepustili domov, pretože povedali, že štep sa ujal a je to perfektné," povedala novinárom.