Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Gemerskej knižnici môžu čitatelia využívať nový bibliobox

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vrátené knihy a časopisy budú zamestnanci knižnice z biblioboxu pravidelne vyberať a následne ich odpíšu z konta čitateľa.

Rožňava 20. októbra (TASR) – V Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave môže verejnosť od stredy využívať služby nového biblioboxu. Vypožičané knihy, časopisy či iné dokumenty tak čitatelia môžu do knižnice vrátiť po novom 24 hodín denne sedem dní v týždni. TASR o tom za Gemerskú knižnicu informovala Tatiana Bachňáková.

„Obmedzovanie služieb počas pandémie nás presvedčilo, aby sme ešte viac skvalitňovali dostupnosť  našich služieb pre širokú verejnosť,“ priblížila riaditeľka knižnice Iveta Kyselová. Ako dodala, v týchto dňoch sú biblioboxy inštalované vo viacerých lokalitách, a to vďaka finančnému príspevku Košického samosprávneho kraja.

Bibliobox je špeciálny box slúžiaci na vrátenie kníh, časopisov či iných vypožičaných dokumentov, ktorý je konštrukčne navrhnutý na bezúdržbovú prevádzku. Jeho vnútro je vybavené tak, aby sa vrátené knihy pri vhadzovaní nepoškodili. Umiestnený je pred oplotením budovy Gemerskej knižnice, verejnosti tak umožňuje požičané dokumenty vrátiť kedykoľvek aj mimo otváracích hodín knižnice.

Vrátené knihy a časopisy budú zamestnanci knižnice z biblioboxu pravidelne vyberať a následne ich odpíšu z konta čitateľa. Gemerská knižnica upozorňuje, že čitateľ využívajúci túto službu je povinný si na ďalší deň skontrolovať svoje konto a prípadné nezrovnalosti telefonicky nahlásiť. Knihy objednané z iných knižníc prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby je nutné naďalej vracať osobne pracovníkom pri centrálnom pulte.