Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VODIČI, OPATRNE: V Kluknave spevňujú múr na hlavnej ceste

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na práce upozorňuje dočasné dopravné značenie, premávku riadi svetelná signalizácia. Rýchlosť jazdy je v úseku znížená na 30 kilometrov za hodinu.

Kluknava 15. marca (TASR) – Sanáciu oporného múru na ceste III/3420 v katastri obce Kluknava v okrese Gelnica začal v marci Košický samosprávny kraj (KSK). Stavbárov čaká spevnenie nestabilného múra a práce na úseku dlhom približne 100 metrov. Vodiči musia rátať s dopravnými obmedzeniami, premávka je zúžená do jedného jazdného pruhu, informoval hovorca KSK Michal Hudák.

Vysoká frekvencia dopravy, nedostatočná úprava priľahlého svahu aj zvetranie hornín sa podpísali pod nebezpečne vyzerajúcu hlavnú komunikáciu v smere na Prešov. Obcou Kluknava denne prejdú tisíce vozidiel, keďže leží na trase príjazdu na diaľnicu D1. "Oporný múr už predstavoval veľké riziko a župa si nemohla dovoliť nechať ho chátrať a doslova padať nadol. Práce za vyše 464.000 eur spočívajú najmä v odstránení pôvodného múra, ktorý nahradí nový. Ak pôjde všetko podľa plánu, bezpečnejšia vozovka bude skutočnosťou začiatkom leta v júli," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Zhotoviteľ stavby už realizoval výkopové práce na svahu, nasledovať bude vybudovanie železobetónového oporného múra, ktorý bude založený na mikropilótach. Súčasťou rekonštrukcie je podľa kraja aj obnova odvodnenia v úseku cesty, položenie nového asfaltu či priestor na chodník. Cestu rekonštruuje spoločnosť Dopravné staviteľstvo Bardejov.

Na práce upozorňuje dočasné dopravné značenie, premávku riadi svetelná signalizácia. Rýchlosť jazdy je v úseku znížená na 30 kilometrov za hodinu.