Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

V Košiciach otvorili novú kanceláriu informačného centra Europe Direct

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Na Slovensku funguje 12 takýchto centier v 11 mestách, z toho jedno v Košickom kraji.

Košice 19. novembra (TASR) – Novú kanceláriu informačného centra Europe Direct Košice otvorili v piatok v centre mesta. Kontaktný bod v otázkach súvisiacich s Európskou úniou (EÚ) sídli v priestoroch informačného centra Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus na Hlavnej ulici 48. TASR o tom informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková.

V informačnom centre budú občanom poskytnuté publikácie, odpovede na všetky otázky týkajúce sa EÚ, pomoc pri hľadaní informácií o legislatíve či orgánoch EÚ. Informačné centrá Europe Direct sú podľa KSK jedným z hlavných nástrojov EÚ, ktoré poskytujú informácie o právach či jej prioritách. Zároveň zastávajú funkciu sprostredkovateľa medzi EÚ a jej občanmi v regiónoch.

"Sme súčasťou zoskupenia štátov, ktoré majú možnosť medzi sebou spolupracovať, obchodovať a zároveň chrániť piliere demokracie tak, ako nikde inde vo svete. Informačné centrum preto dáva priestor dozvedieť sa viac o výhodách, histórii či možnostiach, ktoré ponúka EÚ," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Na Slovensku funguje 12 takýchto centier v 11 mestách, z toho jedno v Košickom kraji. Podľa KSK sa tak Košický kraj stal súčasťou siete, ktorú tvorí viac ako 480 regionálnych informačných stredísk, 400 dokumentačných stredísk, ako aj on-line a telefónnych služieb naprieč celou EÚ.

KSK bude túto kanceláriu prevádzkovať do konca roka 2025, na čo získal grant prostredníctvom projektovej výzvy vyhlásenej Európskou komisiou.