Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V Košiciach pokračujú v boji proti šíreniu siníc v jazere

Na snímke špeciálne plavidlo aplikuje látky na elimináciu siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom. Do vody sa aplikuje bakteriálny prípravok, ktorý postupne odstraňuje z vody sinice. Košice, 8. júla 2020. Foto: TASR - František Iván

Metódu bez použitia chémie aplikuje na Jazere šiesty rok tím okolo Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne.

Košice 8. júla (TASR) - Mesto Košice aj tento rok pokračuje v odstraňovaní nežiaducich siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti (MČ) Nad jazerom. V stredu do vody prostredníctvom špeciálneho plavidla aplikovali prípravky, ktoré majú znížiť ich množstvo. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke s tým, že prevádzka vodnej plochy bude vo štvrtok (9. 7.) v štandardnom režime - v jazere sa bude možné kúpať či chytať ryby.

Na snímke vpravo špeciálne plavidlo počas čerpania látky z cisterny na elimináciu siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom. Do vody sa aplikuje bakteriálny prípravok, ktorý postupne odstraňuje z vody sinice. Košice, 8. júla 2020.
Foto: TASR - František Iván


Metódu bez použitia chémie aplikuje na Jazere šiesty rok tím okolo Blahoslava Maršálka z Masarykovej univerzity v Brne. Dosiahnuté výsledky považuje za pozitívne. „To, čo aplikujeme aj v Košiciach, predstavuje ekologický a prírodný spôsob čistenia, ktorý nikoho a nič nepoškodzuje. Používame veľmi účinné metódy, ktoré sa nám osvedčili a napravujeme tým aj rovnováhu vodného ekosystému,“ povedala Eliška Maršálková z oddelenia experimentálnej fykológie a ekotoxikológie Botanického ústavu Akadémie vied ČR s tým, že oproti roku 2015 sa podarilo znížiť množstvo sedimentu približne o polovicu.



Celý proces stojí mesto ročne takmer 60.000 eur, cena sa oproti minulému roku podľa magistrátu nezmenila. „Mnohí Košičania strávia tohtoročnú letnú dovolenku na kúpaliskách a vodných plochách v našom meste. Našou prioritou je, aby ich tu na Jazero chodilo čo najviac, cítili sa bezpečne a pohodlne a mohli sa okúpať v čistej vode. Takisto nám záleží na tom, aby tu mohli trénovať nádejní vodní lyžiari,“ povedal primátor Jaroslav Polaček. Dodal, že aby mohla byť táto lokalita naďalej obľúbeným miestom na rekreáciu a šport, musia do nej aj investovať.

Na snímke špeciálne plavidlo aplikuje látky na elimináciu siníc z vôd košického Jazera v mestskej časti Nad jazerom. Do vody sa aplikuje bakteriálny prípravok, ktorý postupne odstraňuje z vody sinice. Košice, 8. júla 2020.
Foto: TASR – František Iván


„Sme radi, že aj súčasné vedenie mesta Košice pokračuje v revitalizácii tejto plochy. V opačnom prípade by sme tu mali zelenú a zapáchajúcu vodu, problémom by bol aj premnožený hmyz,“ povedala starostka uvedenej MČ Lenka Kovačevičová. Keďže sú v tesnej blízkosti domy a bloky, podľa nej by sa tiež zhoršila kvalita bývania a zanikla by i možnosť na športové vyžitie. Ak by sa sinice opäť premnožili, hygienici by na jazere museli zakázať aj kúpanie ako v uplynulých rokoch.