Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

V Košiciach sa predstaví Remeslo z kraja sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Jarmok má byť podľa riaditeľky GOS Heleny Novotnej "pomocnou rukou" pre remeselných výrobcov z regiónu.

Košice 23. augusta (TASR) – Tvorbu ľudovoumeleckých výrobcov z gemerského regiónu, ale i celého Košického kraja predstavia v utorok a stredu (25. a 26. 8.) na jarmoku Remeslo z kraja sveta v Košiciach. Podujatie sa uskutoční ako projekt Remeselníckeho inkubátora Gemer (RINK). Informovala o tom jeho manažérka Renata Palme z Gemerského osvetového strediska (GOS) v Rožňave.

Jarmok má byť podľa riaditeľky GOS Heleny Novotnej "pomocnou rukou" pre remeselných výrobcov z regiónu. "Po udalostiach doma i vo svete spôsobených pandémiou ochorenia COVID-19 boli organizátori rôznych podujatí nútení ročník 2020 vynechať. Tým sa mnohým remeselníkom, prevažne živnostníkom, zamedzila možnosť predaja výrobkov na festivaloch či jarmokoch," vysvetlila.

Na jarmoku sa budú podľa slov Palme prezentovať rezbári, keramikári, kovotepci, tkáči či čipkárky. Ako doplnila, mnohí z nich pokračujú v remeselnej tradícii svojich predkov. Návštevníci podujatia si niektoré z tradičných ľudových remesiel budú môcť i sami vyskúšať.

RINK otvorili v apríli 2019 v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave a jeho hlavnou úlohou je podporovať ľudových remeselníkov a ľudovoumeleckých výrobcov. Jeho činnosť riadi GOS, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja.