Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Košiciach vystavia múmie obyvateľov maďarského Vácu z 18. storočia

Foto: TASR – František Iván

Ľudské pozostatky objavili v roku 1994.

Košice 15. júla (TASR) – Mumifikované telá ľudí z 18. storočia, nájdené v krypte kostola v maďarskom Váci, budú mať možnosť vidieť návštevníci Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach. Výstava Záhady, osudy, múmie bude prístupná verejnosti od 22. júla až do 6. decembra.

Putovná výstava Maďarského prírodovedného múzea prezentuje unikátny súbor nálezov, osobné príbehy múmií a výsledky prírodovedeckých testov. Záujemcovia prostredníctvom nej spoznajú osudy a biologickú charakteristiku obyvateľov malého uhorského mesta v 18. storočí. V košickom múzeu aktuálne začali s jej inštaláciou.

"Predstavujeme celkom desať múmií, múmie rodín, cirkevných osobností a občanov Vácu. Osem z nich je odetých do šiat rekonštruovaných podľa pôvodného oblečenia. Známy kňaz a učiteľ, kanonik, ránhojič – všetci boli obyvateľmi súdobého Vácu. Na multimediálnej projekcii ožíva Maďarsko v 18. storočí a životy vtedy žijúcich ľudí, od narodenia až po ich smrť," informovala TASR Dušana Smatanová z VSM.

Ľudské pozostatky objavili v roku 1994. Počas rekonštrukcie Kostola bielych vo Váci pri skúmaní vonkajšej steny sa masívne hrubé múry na jednom mieste zvláštnym spôsobom duto ozývali. Tehly vyrazili a za nimi našli schody, ktoré viedli do priestrannej, klenutej krypty pod kostolnou vežou. Krypta bola od kamennej podlahy až po strop preplnená na seba položenými, bohato zdobenými rakvami. Po otvorení rakiev sa pozorovateľom naskytol udivujúci pohľad, pretože väčšina rakiev neukrývala kosti, ale mumifikované mŕtvoly.
KOŠICE: Vo Východoslovenskom múzeu sprístupnia výstavu záhady, osudy, múmie

V rakvách, ktoré tu ležali bez zásahu takmer 200 rokov, boli nájdené pozostatky 265 jedincov. Podľa údajov na rakvách, ako aj záznamov nájdených matričných kníh slúžila krypta ako pohrebné miesto pre obyvateľov Vácu v období 1674 - 1838. Prvý pohreb sa konal v roku 1731. Totožnosť sa podarilo určiť pri 166 osobách, u ďalších 99 jedincov ostala neznáma.

"V prvej časti výstavy sa krypta otvorí a my sa dozvieme, koho rakvy uchovávali a koho výskumníci objavili. Pred očami návštevníkov sa postupne odkrývajú osobné osudy, ktoré prinášajú jedinečný zážitok. V tejto časti sa návštevníci môžu zoznámiť s múmiami a ich niekdajšími osobnými príbehmi," informovalo VSM.