Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

V košickej nemocnici zmerajú záujemcom bezplatne očný tlak

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa odhadov do konca roka 2020 bude na svete zhruba 11,2 milióna ľudí slepých v dôsledku glaukómu.

Košice 13. marca (TASR) - Očné pracoviská Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach sa pripájajú k Svetovému týždňu glaukómu a bezplatne zmerajú záujemcom vnútroočný tlak. Celosvetová aktivita je zameraná na boj proti zelenému zákalu, ktorý patrí medzi vážne ochorenia ohrozujúce ľudský zrak.

Bezplatné merania vnútroočného tlaku pre verejnosť budú realizovať zamestnanci Očného oddelenia na Rastislavovej ulici v IV. pavilóne na 1. poschodí, a to dnes, v stredu (15.3.) a vo štvrtok (16.3.) od 9.00 do 14.00 h. V stredu (15.3.) budú tieto merania realizovať aj na Očnej klinike na Triede SNP, v glaukómovej poradni na poliklinike na 6. poschodí, v čase od 9.00 do 14.00 h.

"Dôležitosť tejto aktivity spočíva v tom, že včas zistené ochorenie môže pri nasadenej liečbe zabrániť poškodeniu zraku a následnej slepote," uviedla hovorkyňa UNLP Ivana Stašková.

Podľa odhadov do konca roka 2020 bude na svete zhruba 11,2 milióna ľudí slepých v dôsledku glaukómu. Ochorenie často prebieha nepoznane, ticho, bez varovných príznakov pre pacienta. Zmeny v dôsledku glaukómu sú nezvratné, preto sa kladie veľký dôraz na prevenciu tohto ochorenia. Postihuje všetky vekové skupiny ľudí, najväčší výskyt je však po 40. roku života a so zvyšujúcim sa vekom je aj vyššie riziko vzniku tohto ochorenia.