Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V košickj MHD platia od stredy zvýhodnenia pre cestujúcich

Na snímke nové električky VARIO LF2+ počas ich krstu a slávnostného uvedenia do prevádzky v Košiciach v areáli DPMK a. s., 1. decembra 2014. Vario LF2+ je česká dvojčlánková, čiastočne nízkopodlažná električka. Foto: TASR/František Iván

Tzv. kompenzácie schválené Mestským zastupiteľstvom (MsZ) platia vzhľadom na dopravné obmedzenia v meste pre modernizáciu električkových tratí.

Košice 30. júna (TASR) – Cestovanie mestskou hromadnou dopravou (MHD) v Košiciach bude od stredy 1. júla do konca októbra výhodnejšie. Tzv. kompenzácie schválené Mestským zastupiteľstvom (MsZ) platia vzhľadom na dopravné obmedzenia v meste pre modernizáciu električkových tratí.

Bezplatne budú môcť cestovať MHD motoristi v pondelky a piatky pri preukázaní sa vodičským oprávnením a technickým preukazom vozidla. Zvýhodnenia sa ďalej týkajú cestovných lístkov. Jednorazový neprestupný lístok do štyroch zastávok sa bude považovať za prestupný lístok na 30 minút. Prestupný lístok na 30 minút bude platný hodinu.

Platnosť tzv. mesačníka sa predĺži o sedem dní, štvrťročníka o 21 dní a časového lístka na pol roka o 30 dní. Táto dodatočná doba platnosti bude platiť v plnom rozsahu, len ak pôvodná platnosť časového lístka zasahuje do celého prechodného obdobia. Ak doň zasahuje v menšom rozsahu, platnosť sa predĺži o alikvotnú časť. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) na svojej webovej stránke zverejnil kalkulátor na výpočet tejto predĺženej doby platnosti.

Cestujúci, ktorí využívajú elektronickú peňaženku, získavajú rovnaké benefity ako pri papierových lístkoch. "Tarifný a odbavovací systém je softvérovo nastavený tak, aby odrážal prijaté kompenzácie a cestujúci nemuseli vykonávať ďalšie úkony pri ich uplatňovaní. Vďaka týmto zmenám sa schválené kompenzácie automaticky odrazia v elektronickej peňaženke," uviedla hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová.

Dopravný podnik odhadol náklady za kompenzácie na 24.212 eur mesačne. Kompenzácie vychádzajú zo zložitejšej dopravnej situácie v meste, ktorá trvá od mája, keď sa k pokračujúcej stavbe projektu Integrovanej koľajovej dopravy (IKD) pridala Modernizácia električkových uzlov (MEU). Zvýhodnenia na MHD budú platiť štyri mesiace, teda do termínu ukončenia posledných prác.