Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V meste Michalovce pribudli tri knižné búdky

Na snímke prvá knižná búdka v meste Lučenec, ktorá sa nachádza pri detskom ihrisku neďaleko Divadla B. S. Timravy, 14. augusta 2020. Foto: TASR

Úvodnú várku kníh do knižných domčekov poskytlo Mestské kultúrne stredisko Michalovce z fondu antikvariátu.

Michalovce 7. apríla (TASR) - Knižné búdky, známe aj ako knižné domčeky, pribudli v týchto dňoch v Michalovciach. Ide o verejné mini knižnice, odkiaľ si môžu ľudia požičať a vrátiť knihu alebo ju vymeniť za inú. Zároveň je to podľa referentky odboru komunikácie a marketingu Mestského úradu v Michalovciach Marcely Andréovej ekologickejší aj lacnejší spôsob čítania kníh, ako ich pravidelné kupovanie.

"V našom meste sa jedna búdka nachádza na Námestí osloboditeľov, pri detskom ihrisku, druhá pri jazierku Baňa na sídlisku Stráňany a tretiu sme umiestnili v parku Kerta. Knižné búdky majú podobu malých drevených domčekov so strieškou postavených na stojke. Ich výrobu a osadenie zrealizovali Technické a záhradnícke služby mesta Michalovce. O maľovanú výzdobu sa postarali žiaci pod vedením ich pedagógov zo Základnej umeleckej školy na Štefánikovej ulici a Súkromnej základnej umeleckej školy Talent-Um," uviedla Andréová.

Úvodnú várku kníh do knižných domčekov poskytlo Mestské kultúrne stredisko Michalovce z fondu antikvariátu. "Ktokoľvek, kto má záujem, si môže knihu bezplatne požičať a po prečítaní ju vrátiť, alebo vymeniť za inú – môže vložiť do búdky vlastnú knihu, ktorú už nebude čítať a chce ju posunúť ďalším čitateľom. Knihy takýmto spôsobom voľne kolujú medzi ľuďmi," vysvetlila Andréová.

Čo sa týka žánrov kníh, vhodné sú podľa jej slov všetky. "Obľúbené sú detektívky, ženské romány, cestopisná próza, fantasy a sci-fi, poézia či detské knihy, ak je búdka pri detskom ihrisku. Prosíme všetkých čitateľov, aby dbali na dôkladné zavretie dvierok. Predídeme tak poškodeniu kníh vplyvom poveternostných podmienok," dodala Andréová.