Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

V Michalovciach zlikvidovali cigarety aj falzifikáty za 2 milióny eur

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Tovar pôvodne zaistili na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici a vo vnútrozemí Slovenskej republiky za porušenie colných a daňových predpisov.

Michalovce 10. apríla (TASR) - Colný úrad (CÚ) Michalovce zlikvidoval zaistený a prepadnutý tovar za vyše dva milióny eur. V spaľovni skončili cigarety, tabak aj falzifikáty parfumov, textilu a obuvi. Ako TASR informovala hovorkyňa CÚ Michalovce Jana Nimrichterová, predmety zaistili príslušníci finančnej správy pri kontrolách.

Tovar pôvodne zaistili na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici a vo vnútrozemí Slovenskej republiky za porušenie colných a daňových predpisov, vrátane nezákonného dovozu a neoznačovania balení platnou kontrolnou známkou. "Zlikvidovaných bolo 10.198.132 kusov tabakových výrobkov, 4,34 kilogramov tabaku a 133 kusov napodobenín značkového textilu, obuvi a parfumov," uviedla Nimrichterová s tým, že celková hodnota zlikvidovaného tovaru predstavuje 2.168.960 eur.

Podľa Nimrichterovej v súlade so zákonom o spotrebnej dani z tabakových výrobkov pre cigarety a tabak neexistuje iný akceptovateľný spôsob ich zlikvidovania. V prípade tovaru porušujúceho práva duševného vlastníctva je nevyhnutná spolupráca s držiteľmi ochranných známok, ktorí v tomto prípade súhlasili so zjednodušeným postupom likvidácie zaisteného tovaru.

Finančná správa zároveň vyzýva verejnosť, aby pri dovoze tovaru z tretích krajín dodržiavala legislatívne požiadavky a limitné množstvá stanovené pre tabakové výrobky, aby nepredstavovali riziko pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. Limity zahŕňajú 40 kusov cigariet, 20 cigariek, 10 cigár, 50 gramov tabaku a dve spotrebiteľské balenia bezdymového tabakového výrobku pre jednotlivcov, pričom osoby mladšie ako 17 rokov nesmú tabakové výrobky dovážať.