Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Košický kraj

V múzeu v Rožňave otvorili výstavu fotografa a dokumentaristu Farkasa

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Farkas vo svojej kariére v minulosti vystavoval na Slovensku a v Maďarsku, ale aj v Rumunsku či Českej republike.

Rožňava 9. februára (TASR) - V novootvorenej galérii Baníckeho múzea v Rožňave vo štvrtok (8. 2.) popoludní slávnostne otvorili autorskú výstavu fotografií Józsefa Farkasa s názvom Valašský rok. Výstava bude pre verejnosť prístupná do 4. apríla. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

József Farkas je rodákom z Lučenca a svoj život zasvätil ľudovému umeniu. Množstvo času svojej profesijnej kariéry strávil dokumentovaním pastierov a hudobníkov v regiónoch Gemer a Novohrad, od roku 2017 je vedúcim Siete domu tradícií pre oblasti Slovenska v Budapešti.

"Už viac ako dve desaťročia zbiera piesne, hudbu a tance Maďarov Slovenska a národností Karpatskej kotliny a počas dokumentovania ho fascinuje zachytenie a zvečnenie výnimočnosti daného momentu, čo vystihuje aj charakter tejto autorskej výstavy. Obsahom výstavy sú čiernobiele a farebné fotografie, a to najmä portréty pastierov a hudobníkov či okamihy z ich životov z Gemera a okolitých oblastí," priblížila kurátorka výstavy Gabriella Badin.

Farkas vo svojej kariére v minulosti vystavoval na Slovensku a v Maďarsku, ale aj v Rumunsku či Českej republike. Aktuálna výstava v Baníckom múzeu v Rožňave má návštevníkom priblížiť najmä pominuteľné ľudské osudy a momenty zo zberateľských ciest jej autora.