Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Nižnej Myšli otvorili náučný chodník spájajúci okolité obce

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Náučný chodník vznikol revitalizáciou a rozšírením pôvodného chodníka so zakomponovaním moderných informačných prvkov.

Nižná Myšľa 12. júna (TASR) – Náučný chodník Hornád – Milič v podobe ekomúzea spája turistické atrakcie medzi obcami Trstené pri Hornáde, Ždaňa, Skároš, Nižná a Vyšná Myšľa a Slanská Huta v okrese Košice-okolie. Slávnostne ho v sobotu otvorili v archeoskanzene v Nižnej Myšli.

Náučný chodník vznikol revitalizáciou a rozšírením pôvodného chodníka so zakomponovaním moderných informačných prvkov. Celková dĺžka je takmer 60 kilometrov a tvoria ho viaceré okruhy, ktoré dávajú možnosť plánovať a kombinovať rôzne trasy podľa ročného obdobia, zdatnosti aj záujmu turistov. Na chodníku je osadených šesť drevených stojanov – v každej obci jeden. Stojany obsahujú maľované mapy a informácie o ekoturizme. Z ďalších 12 infotabúľ sa návštevníci dozvedia viac o prírodných a kultúrnych zaujímavostiach a ich ochrane.

„Ponúkať tradičné zážitky s modernými trendmi sa javí ako efektívny nástroj uplatňovania ekoturizmu v praxi. Aj preto náučný chodník Hornád – Milič prepojí najvýznamnejšie turistické zaujímavosti a služby v najjužnejšom subregióne Slanských vrchov a vytvorí komplexný produkt založený na princípoch ekoturizmu," priblížil projekt jeho realizátor Štefan Potočňák z občianskeho združenia CeiTV.

Ekomúzeum Hornád - Milič budované s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja (KSK) nadväzuje na náučný chodník Horný Abov, ktorý prezentuje tradičný abovský vidiek, chodník Slanská Huta - Veľký Milič či na cezhraničné cyklotrasy s Maďarskom.

Zahrnuté obce sa vďaka svojej výhodnej polohe môžu stať prímestskou rekreačnou oblasťou Košíc. „Rastúci záujem o vidiecky turizmus je pre nás príležitosťou podporiť a spropagovať aj také lokality európskeho významu, akými sú napríklad archeologické nálezisko v Nižnej Myšli či Vtáčí raj na Senianskych rybníkoch. Ekomúzeum Hornád – Milič má všetky predpoklady zaradiť sa medzi tieto jedinečné atraktivity,“ uviedla riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Zmysel budovania náučného chodníka tohto typu je podľa nej aj šíriť osvetu a pravidlá ekoturistiky medzi návštevníkmi i miestnymi obyvateľmi.

KSK podľa jeho predsedu Rastislava Trnku kráča s najnovšími trendmi v cestovnom ruchu, kam patrí aj budovanie ekomúzeí, a zároveň systematicky pracuje na zatraktívnení lokality Archeoskanzenu Nižná Myšľa. „Náučný chodník Hornád - Milič pridá lokalite informačnú hodnotu. V blízkosti sa napája aj cyklotrasa a novovybudované odpočívadlá pre cyklistov,“ pripomenul s tým, že táto lokalita tak ponúka turistom program na celý deň.