Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V obecnej škole sa tancuje na ľudovú, modernú, ale aj country hudbu

Na snímke učiteľka tanca Danka Marcinčáková so žiakmi tanečného odboru Základnej umeleckej školy Sobrance, ktorá má v obci Zalužice (v ZŠ) svoje elokované pracovisko 7. júna 2014. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Tanečníci zo Zalužíc si v tejto súvislosti so svojimi choreografiami vybojovali už viaceré ocenenia na festivaloch, súťažiach či tanečných prehliadkach doma i v zahraničí.

Zalužice 7. júna (TASR) - O Základnej škole (ZŠ) v obci Zalužice by sa dalo povedať, že je neobyčajnou školou, aj keď na prvý pohľad ničím nevyniká. Oproti ostatným obecným ZŠ v regióne je výnimočná tým, že sa už 10 rokov delí o svoje priestory s pobočkou Základnej umeleckej školy (ZUŠ) zo Sobraniec. Ich vzájomná synergia už priniesla veľa užitočného.

"Deti sú pozornejšie, disciplinovanejšie, majú správne držanie tela, rozvíjajú svoju vnímavosť, predstavivosť a kolektívne cítenie," priblížila základné prínosy tanečného odboru ZUŠ pre vzdelávanie žiakov zalužickej školy učiteľka Danka Marcinčáková.

Vo vnútorných priestoroch ZŠ sa už 10 rokov ozýva ľudová, moderná, ale aj scénická či country hudba. Tanečníci zo Zalužíc si v tejto súvislosti so svojimi choreografiami vybojovali už viaceré ocenenia na festivaloch, súťažiach či tanečných prehliadkach doma i v zahraničí. Získaná priebojnosť a súťaživosť sa odzrkadľuje aj na ich študijných výsledkoch.

"Ceny zo súťaží určite potešia, ale pre mňa je najväčšou odmenou, ak mi povie nejaký rodič - pani učiteľka náš syn či dcéra vytancoval na svadbe celú našu rodinu," priznala Marcinčáková, ktorá sa momentálne stará ako učiteľka tanca takmer o šesťdesiatku zalužických školákov. Na nezáujem detí sa teda sťažovať nemôže.

So základnými druhmi tanca by sa mal podľa jej slov zoznámiť každý školák podľa možností čo najskôr. "Je to dobrá príprava pre život. Raz bude mať stužkovú, neskôr bude možno častým hosťom plesov či svadieb, kedy sa mu určite zíde, že pozná valčík, polku či tradičný čardáš. Opätovne by som podčiarkla, že tanečná vychová má priaznivé dopady na študijné výsledky detí."

Tanečný odbor sobranskej ZUŠ-ky spolupracuje každoročne so školou zo Zalužíc pri organizácii speváckej súťaže, ktorá si prepožičala názov od domácej, v regióne veľmi známej ľudovej piesne - Ej, zalužicki poľo. Odbor sa cez svoj súbor Magočki zároveň výrazne podieľa na oživení folklóru a zachovávaní ľudových tradícií v Zalužiciach, ktorým ešte donedávna hrozilo, že po „utíchnutí“ miestnej speváckej skupiny upadnú do zabudnutia.