Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

V rožňavskom múzeu predstavia výstavu fotografií s názvom Gemer - Spiš

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Banícke múzeum v Rožňave pri príprave výstavy Gemer - Spiš spolupracovalo s Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi, kam sa výstava neskôr presunie.

Rožňava 8. apríla (TASR) - V galérii Baníckeho múzea v Rožňave vo štvrtok (11. 4.) otvoria výstavu fotografií Szilárda Schermanna s názvom Gemer - Spiš. Výstava návštevníkov zavedie do oboch susediacich regiónov Slovenska v prvej polovici 20. storočia. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Schermann pochádzal zo Spišskej Novej Vsi a pôsobil ako agrobotanik v Maďarskom kráľovskom ústave pre výskum semien v Budapešti. Bol tiež kľúčovou osobnosťou vtedajších maďarských alpinistov, tajomníkom a neskôr podpredsedom Uhorského karpatského spolku a podpredsedom Maďarského turistického zväzu.

"Jeho fotografie majú nielen významnú dokumentačnú hodnotu, ale aj výrazný umelecký rozmer. Predmetom výstavy sú fotografie zobrazujúce prírodu regiónov Gemer a Spiš, ale v budúcnosti plánujeme pokračovanie výstavy s ďalšími témami jeho fotografií ako urbánna krajina a človek," uviedla spoluautorka výstavy Jaroslava Neubauerová.

Banícke múzeum v Rožňave pri príprave výstavy Gemer - Spiš spolupracovalo s Múzeom Spiša v Spišskej Novej Vsi, kam sa výstava neskôr presunie. Vernisáž v rožňavskej galérii sa uskutoční vo štvrtok popoludní, pre verejnosť bude výstava prístupná do 4. júna.