Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

V Trebišove sprístupnili expozíciu poľovníctva a ochrany zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Expozícia je jediná svojho druhu na Slovensku. Okrem jej sprístupnenia čakal na návštevníkov aj sprievodný program.

Trebišov 25. júna (TASR) – V Trebišove dnes oficiálne otvorili expozíciu poľovníctva a ochrany zvierat v zrekonštruovanom objekte bývalej jazdiarne. Pre TASR to potvrdila riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína v Trebišove Beáta Kereštanová. „Stretli sme sa s členmi Loveckého ochranného spolku svetobežníkov, ktorí sú vlastníkmi vzácnych hodnotných trofejí. Tie chceli niekde vystaviť, aby ich mohla obdivovať široká verejnosť,“ uviedla na margo vzniku tejto myšlienky.

Expozícia je jediná svojho druhu na Slovensku. Návštevníkovi prostredníctvom diorám – kulís expozície približuje prírodu piatich svetadielov na ploche 1000 štvorcových metrov. „To, ktorá trofej je najzaujímavejšia, musia posúdiť návštevníci,“ uviedla Kereštanová s tým, že obdivovať môžu napríklad aj žirafu. V budúcnosti plánuje múzeum zriadiť v objekte jazdiarne expozíciu, ktorá bude prezentovať históriu poľovníctva rodu Andrássyovcov. Súčasťou tejto sekcie by mali byť historické zbrane.

Okrem sprístupnenia expozície čakal na dnešných návštevníkov aj sprievodný program. Mali možnosť ochutnať zo 14 poľovníckych guľášov, jeden z nich sa stane tým najlepším. Lesná pedagogika priblížila malým i veľkým detaily živej i neživej prírody. „Návštevníci sa tiež mali možnosť voziť na historickom traktore z našej expozície poľnohospodárskych strojov,“ uviedla Kereštanová. Svojimi ukážkami určite zaujali aj sokoliari či kynológovia. Organizátori očakávajú, že počas dnešného dňa sa v areáli vystrieda približne 3000 hostí.

Košický samosprávny kraj ako vlastník objektu zrekonštruoval z eurofondov a vlastných zdrojov objekt jazdiarne i kaštieľa, ktorý bol verejnosti sprístupnený v apríli tohto roka. Preinvestovaných bolo podľa Kereštanovej viac ako dva milióny eur. V Trebišove sa tak rozšírila ponuka kultúrnych služieb pre návštevníkov. „Sme taktiež bránou na Tokajskú vínnu cestu, ponúkame našim návštevníkom prehliadku kaštieľa, expozícií či interaktívnych činností,“ dodala riaditeľka.