Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

V Univerzitnej nemocnici Košice röntgenujú chrbticu panelom

Na snímke röntgenová snímka dolnej končatiny, 5. júna 2021. Foto: TASR - UNLP Košice

Podľa Šustovej je dlhý detektor prínosom najmä pri diagnostike pacientov po úraze, detí s vývojovými chybami chrbtice, dolných aj horných končatín, ako aj pri získaných ortopedických poruchách.

Košice 5. júna (TASR) – V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice röntgenujú chrbticu ortopedickým digitálnym panelom. Dokáže nasnímať pacienta s rozsahom až 124 centimetrov. Ide o jediný dlhý detektor používaný v rádiodiagnostike na Slovensku. Ako tiež TASR informovala komunikačná špecialistka UNLP Ladislava Šustová, k technickému vybaveniu nemocnice majú tento rok pribudnúť štyri nové röntgeny a magnetická rezonancia.

"Kým bežný röntgen dokáže zobraziť napríklad celú chrbticu na viacerých snímkach, tento typ FLAT panelu, alebo ak chcete dlhý detektor, ju dokáže zachytiť jediným záberom na jednej celistvej snímke," vysvetlila primárka oddelenia rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód Henrieta Blašková s tým, že prídavné zariadenie k digitálnemu röntgenovému prístroju tým eliminuje riziko opakovania snímkovania, čím zároveň zvyšuje presnosť celého vyšetrenia.

Podľa Šustovej je dlhý detektor prínosom najmä pri diagnostike pacientov po úraze, detí s vývojovými chybami chrbtice, dolných aj horných končatín, ako aj pri získaných ortopedických poruchách. "Vďaka celistvej RTG snímke dlhšej časti tela dokážeme veľmi detailne a presne rozlíšiť poúrazové deformity vrátane skrátenia končatín, napríklad po zlomeninách. Takáto analýza umožňuje presnejšie plánovanie rekonštrukčných operačných výkonov," konkretizoval Peter Cibur z kliniky úrazovej chirurgie. Ako podotkol výkonný riaditeľ UNLP pre liečebno-preventívnu starostlivosť Martin Paulo, nové zariadenie zároveň skráti čas samotnej diagnostiky, keďže pacienti s vývinovými anomáliami chrbtice museli až dosiaľ cestovať na toto vyšetrenie do iných regiónov Slovenska, kde bola možnosť röntgenovať vo väčšom rozsahu, ako je bežné.

Nový panel začali na oddelení rádiodiagnostiky a zobrazovacích metód v areáli na Rastislavovej ulici využívať už vlani v septembri, vzhľadom na covidový režim v tomto areáli je naplno v prevádzke len krátko. Ako tiež Šustová informovala, počas leta by mali v oboch areáloch UNLP Košice pribudnúť po dva nové röntgeny, nemocnica zároveň do konca roka pripraví aj pracovisko pre novú magnetickú rezonanciu. Bude umiestnená na Rastislavovej v budove nového urgentného príjmu. UNLP momentálne pripravuje verejné obstarávanie na realizáciu stavebných úprav, magnetickú rezonanciu už obstarali. "Stavebné úpravy a inštalácia moderných zariadení bude stáť približne 380.000 eur," uzavrela.