Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Colníci odhalili vo Veľkých Kapušanoch zrejme pašovaný jantár

Ilustračná snímka Foto: TASR/Colný úrad

Nerasty boli ukryté v plastových obaloch v špeciálne upravenom úkryte konštrukčných dutín osobného motorového vozidla.

Michalovce 10. októbra (TASR) – Colníci kontrolnej mobilnej skupiny Colného úradu (CÚ) Michalovce odhalili pri bežnej kontrole vozidla vo Veľkých Kapušanoch neďaleko hranice s Ukrajinou 60,215 kilogramu nerastov neznámeho pôvodu. Malo by ísť pravdepodobne o jantár. Nerasty boli ukryté v plastových obaloch v špeciálne upravenom úkryte konštrukčných dutín osobného motorového vozidla.

Prípad sa stal v piatok 9. októbra, keď colníci zastavili osobné motorové vozidlo s maďarským evidenčným číslom. Vodič, 28-ročný občan Ukrajiny, tvrdil, že nemá vo vozidle žiaden tovar. Colníci mu pod zadnými sedadlami objavili špeciálne vybudovaný priestor, ktorý bol prázdny. Podozrivé vozidlo eskortovali do kontrolnej haly v Michalovciach, kde v batožinovom priestore odhalili vystuženú konštrukciu pod rezervnou pneumatikou, kde bolo ukrytých 20 igelitových tašiek s neznámym nerastom rôznych tvarov, veľkostí a farieb. Svojím vzhľadom pripomínal jantár.

Ako informovala regionálna hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Klára Baloghová, k tovaru vodič nevedel predložiť žiadne doklady, preto colníci tovar zaistili a mužovi uložili povinnosť do desiatich dní predložiť doklady osvedčujúce, že tento tovar bol na colné územie Európskeho spoločenstva riadne dovezený v súlade s colnými predpismi. V prípade, že takéto doklady v predpísanej lehote nepredloží, CÚ vydá rozhodnutie o zhabaní alebo prepadnutí tovaru v prospech štátu.