Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Medici v Košiciach oslovili v rámci Ružového októbra viac ako 450 žien

Snímka zo šiesteho ročníka podujatia zameraného na ženské zdravie nazvaný Ružový október. Akciu zorganizovali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach v košickom obchodnom centre. Foto: TASR František Iván

Na akcii zároveň informovali aj o duševnom zdraví, respektíve o tom, ako naň môže rakovina prsníka vplývať.

Košice 18. októbra (TASR) – Viac ako 450 žien oslovili koncom uplynulého týždňa medici z Klubu reprodukčného zdravia Spolku medikov mesta Košice, informovali ich o možnostiach prevencie rakoviny prsníka a rakoviny krčka maternice. Akciu s názvom Ružový október zorganizovali v jednom z obchodných centier študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach v spolupráci s Ligou proti rakovine. TASR o tom informovala hovorkyňa fakulty Jaroslava Oravcová.

„Vďaka umelému modelu ženského prsníka s patologickou hrčkou si osvojili základy samovyšetrenia prsníkov. Táto jednoduchá technika, ktorú si ženy môžu príležitostne robiť v pohodlí svojho domova, pomáha odhaľovať nebezpečné ochorenia, ktorému čelí na Slovensku počas svojho života každá ôsma žena,“ uviedla študentka 4. ročníka všeobecného lekárstva na LF UPJŠ Viktória Kudriková, ktorá je vonkajšou podpredsedníčkou Spolku medikov mesta Košice. Tento rok podľa jej slov kládli dôraz aj na zvýšenie povedomia o možnosti vyšetrenia prsníkov u gynekologického lekára. „Oslovení ľudia reagovali veľmi pozitívne a mali záujem naučiť sa niečo nové," dodala.

Na akcii zároveň informovali aj o duševnom zdraví, respektíve o tom, ako naň môže rakovina prsníka vplývať. „Medzi nami oslovenými návštevníkmi bolo aj viacero mužov, pre ktorých bola zväčša prekvapením informácia, že aj muži môžu ochorieť na rakovinu prsníka, aj keď toto ochorenie v mužskej populácii nie je až také časté,“ doplnila spoluorganizátorka podujatia a študentka 4. ročníka všeobecného lekárstva na LF UPJŠ Martina Klimová.

Oravcová pripomenula, že symbolom Ružového októbra je ružová stužka, ktorú medici pripínali ženám na odev na znak solidarity s tými, ktorých rakovina prsníka postihla a ako symbol tohto podujatia. Ďalšou preventívnou akciou študentov LF UPJŠ bude Movember. Zameraný bude na mužské zdravie a prevenciu rakoviny semenníkov. Uskutočniť by sa mal v priebehu novembra. Jeho symbolom sú mužské fúzy.