Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Košický kraj

VIDEO: V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého

V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares. Na snímke matka s mláďaťom v ZOO v Košiciach 19. apríla 2024. Foto: TASR - František Iván

Mláďa medveďa sa rodí hluché, slepé a málo osrstené. Matka ho prvé týždne neopúšťa a ukrýva ho pred svetom.

Košice 19. apríla (TASR) - K najnovším prírastkom košickej zoologickej záhrady patrí mláďa medveďa hnedého. Narodilo sa 8. januára trojročnej medvedici Tatranke, nazývanej tiež Xena, ktorá sa do zoo dostala v roku 2021 ako zachránené mláďa z voľnej prírody. Otcom je štvorročný samec Filip, ktorý je taktiež jeden zo zachránených tatranských medveďov a v zoo je o rok dlhšie. TASR o tom informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.

"V chovnom zariadení sme sa dočkali prekvapenia. Deň pred pôrodom sme pozorovali zmenu správania Tatranky," priblížila inšpektorka chovu Emília Kornúcová. Medvedica k sebe nechcela pustiť ďalšie dva medvede, s ktorými sa delila o vnútorný priestor, a robila si brloh.

Mláďa medveďa sa rodí hluché, slepé a málo osrstené. Matka ho prvé týždne neopúšťa a ukrýva ho pred svetom. Medvieďa tak nevideli prvých 15 dní ani chovatelia. V druhej polovici januára ich matka zoznámila s prírastkom a prvýkrát sa išla nažrať. "Tatranka a mláďa v súčasnosti obývajú malý výbeh v tesnej blízkosti dvoch súrodencov Máši a Filipa. Mláďa prospieva aj preto, že Tatranka je skvelá matka. Začiatkom marca jej potomok vážil takmer 3,5 kilogramu a vtedy sme zistili, že ide o samca," vysvetlila Kornúcová. Návštevníci môžu vidieť matku aj mláďa vo výbehu od začiatku apríla.

V histórii košickej zoo ide o prvé mláďa odchovávané prirodzeným spôsobom. Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program, keďže rodičia sú nepríbuzní jedinci. Zoo informovala, že zakladá tak novú éru chovu medveďov hnedých a mláďa si chce ponechať. Ostatných osem medveďov s výnimkou najstaršieho Žaba pravdepodobne nájde svoj nový domov v európskych či svetových zoo. Hlavné slovo v tomto prípade dostane európska koordinátorka záchranného programu pre medvede hnedé, ktorá sa príde oboznámiť s chovom košických medveďov v júni.