Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Virtuálna univerzita ponúka štúdium o odevnej kultúre a Michelangelovi

Na snímke web knižnice Jána Bocatia. Foto: TASR - František Iván

Počas cyklu Dejiny odevnej kultúry záujemcovia absolvujú púť históriou módy, ktorá bude pokračovať módou zo začiatku 20. storočia a jej premenami do konca 20. storočia.

Košice 25. decembra (TASR) - O dejinách odevnej kultúry alebo o živote a diele Michelangela Buonarrotiho sa môžu dozvedieť viac záujemcovia o štúdium na virtuálnej univerzite tretieho veku. Štúdium, ktoré organizuje Verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB), kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, bude pokračovať novým semestrom. TASR za VKJB informovala Soňa Kostrábová.

"Počas cyklu Dejiny odevnej kultúry záujemcovia absolvujú púť históriou módy, ktorá bude pokračovať módou zo začiatku 20. storočia a jej premenami do konca 20. storočia. Druhý kurz v aktuálnej ponuke letného semestra má názov Život a dielo Michelangela Buonarrotiho. Venovaný je florentskému sochárovi, maliarovi a architektovi, ktorý sa stal jedným z najslávnejších umelcov v dejinách ľudstva," uviedla Kostrábová.

Každý z kurzov obsahuje šesť skupinových prednášok, ktoré budú v centrálnej knižnici VKJB na Hviezdoslavovej ulici. Poslucháči štúdium absolvujú účasťou na prednáškach, vypracovaním priebežných a záverečného testu. Bližšie informácie a prihlasovací formulár sú dostupné na webstránke knižnice www.vkjb.sk.

Virtuálnu e-univerzitu tretieho veku začala VKJB ponúkať pred troma rokmi ako prvá knižnica na Slovensku vďaka spolupráci s Českou poľnohospodárskou univerzitou v Prahe, ktorá je jej garantom. Štúdium je určené pre čitateľov VKJB vo veku 50 a viac a zdravotne znevýhodnených ľudí. Knižnica sa zameriava na neformálne vzdelávanie dospelých, pričom virtuálna univerzita je súčasťou jej konceptu. Každý rok otvára dva semestre a v každom ponúka dva samostatné tematické bloky.

"Záujmu sa doposiaľ tešili kurzy Rituály európskych kráľovských rodov, Čínska medicína v našej záhradke, Umenie ranej renesancie v Taliansku či Dejiny odevnej kultúry," priblížila Kostrábová.

Cieľom virtuálnej univerzity tretieho veku je podľa jej slov sprístupniť vzdelávanie tým záujemcom, ktorí sa z rôznych dôvodov nemôžu zúčastniť na prezenčnom štúdiu zameranom na ľudí vo vyššom stredom a pokročilejšom veku.