Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Košický kraj

Vo Vyšnom Nemeckom prezentovali colníci techniku na rozbor pesticídov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Súčasťou prezentácie boli aj rozbory vzoriek zaistených prípravkov na ochranu rastlín, ktoré boli podrobené analýze špeciálnou technikou.

Michalovce 26. apríla (TASR) - Na problematiku falšovaných a ilegálne dovážaných prípravkov na ochranu rastlín bol zameraný medzinárodný seminár krajín Vyšehradskej skupiny a Litvy. Organizovala ho Slovenská asociácia ochrany rastlín, ktorá zastupuje priemysel ochrany rastlín na Slovensku. Ako TASR informovala hovorkyňa colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom počas praktickej časti seminára v štvrtok (25. 4.) predviedli ukážky colných kontrol s využitím špeciálnych technológií.

Podľa hovorkyne pokusy o nezákonný dovoz prípravkov na ochranu rastlín nie sú ojedinelé. "Naposledy bol pokus o nezákonný dovoz prípravkov na ochranu rastlín zaznamenaný na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod, keď sa vodič nákladného automobilu pokúsil prepraviť na územie SR herbicíd s účinnou látkou simazín," spresnila.

Súčasťou prezentácie boli aj rozbory vzoriek zaistených prípravkov na ochranu rastlín, ktoré boli podrobené analýze špeciálnou technikou. Pomocou prístroja vykonávajú príslušníci finančnej správy priamo na mieste rozbor odobratej vzorky a určia, či analyzovaná vzorka obsahuje účinné látky povolené na území Európskej únie alebo ide o zakázané látky.

Išlo o piate pracovné stretnutie odborníkov, zástupcov výrobcov prípravkov na ochranu rastlín a orgánov štátnej správy, zodpovedných za boj proti uvádzaniu nezákonných a falšovaných prípravkov na ochranu rastlín na trh. Informácie a skúsenosti z tejto oblasti si vymenilo 37 odborníkov z Česka, Litvy, Maďarska, Poľska, Slovenska a organizácie CropLife Europe, ktorá zastupuje európsky priemysel ochrany rastlín.