Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Vodič autobusu MHD v Košiciach nafúkal 1,35 promile alkoholu

ilustračné foto Foto: TASR

Policajný vyšetrovateľ obvinil nezodpovedného vodiča autobusu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Košice 5. augusta (TASR) – Požitie alkoholu u svojho zamestnanca oznámil v pondelok (4.8.) ráno na linku 158 dispečing Dopravného podniku mesta Košice.

"Privolaní dopravní policajti podrobili 46-ročného vodiča autobusu zn. SOR dychovej skúške, pričom mu v dychu namerali 0,65 mg/l alkoholu, čo v prepočte predstavuje 1,35 promile," informovala dnes košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Policajný vyšetrovateľ obvinil nezodpovedného vodiča autobusu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Obvineného umiestnili do cely policajného zaistenia. "V zmysle Trestného zákona mu za toto nezodpovedné konanie hrozí trest odňatia slobody na dva až päť rokov," konštatovala Mésarová.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa DPMK Michaela Karaffová, vodič na linke x7 (náhradná autobusová doprava) nerešpektoval trasu určenú cestovným poriadkom. Dispečer ho na to upozornil a následne pracovník dispečingu zabezpečil vykonanie dychovej skúšky. "Zamestnanec bol u nás v skúšobnej dobe, dňom porušenia pracovnej disciplíny s ním bol ukončený pracovný pomer," konštatovala.

DPMK vykonáva u svojich zamestnancov pravidelné i nepravidelné kontroly na alkohol. V priemere takto prichytia v podniku dvoch vodičov ročne. "U každého z nich došlo k ukončeniu pracovného pomeru, keďže sa prítomnosť alkoholu kvalifikuje ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny s okamžitým ukončením pracovného pomeru," dodala Karaffová.

Polícia v tomto smere vyzdvihuje kontrolnú činnosť zo strany zamestnávateľov, ktorí takýmto spôsobom napomáhajú odhaľovať prípady alkoholu za volantom.