Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Vodohospodári zrekonštruujú bezpečnostný priepad Zemplínskej šíravy

Zemplínska šírava, ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Roman Hanc

Renováciu uvedenej stavby chcú odštartovať v apríli a ukončiť v septembri tohto roka.

Michalovce/Zemplínska šírava 23. marca (TASR) - Rozsiahlou obnovou prejde v nasledujúcich mesiacoch bezpečnostný priepad vodnej stavby Zemplínska šírava, ktorý je v prevádzke už niekoľko desaťročí. "Predmetom a cieľom pripravovanej rekonštrukcie je zabezpečenie jeho stability, funkčnosti a bezpečnosti pri protipovodňovej ochrane Východoslovenskej nížiny," informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

Ako ďalej uviedol, vodohospodári budú realizovať opravu bezpečnostného priepadu šíravy s finančnou podporou Európskej únie, a to v rámci Operačného programu (OP) Životné prostredie, prioritná os - ochrana pred povodňami.

"V súčasnosti prebieha príprava podkladov na podpísanie zmluvy o pridelení nenávratného finančného príspevku a verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby. Schválená výška nenávratného príspevku predstavuje 875.891,81 eura," konkretizoval Krno s tým, že SVP prispeje na projekt zo svojho rozpočtu sumou 46.099,57 eura.

Renováciu uvedenej stavby chcú odštartovať v apríli a ukončiť v septembri tohto roka. "Hlavnou úlohou rekonštrukcie je stabilizovať nakláňanie vtokových a výtokových krídiel vzhľadom na neúnosné podložie, opraviť poškodený povrch betónových konštrukcií objektov a opraviť kamenné opevnenie podhatia," konkretizoval Krno plány vodohospodárov pri tohtoročnej oprave priepadu.

Na Zemplínskej šírave došlo v uplynulých týždňoch k poklesu vodnej hladiny, stále je však takmer o štyri metre vyššia, ako je jej prípustné prevádzkové minimum. "Treba poznamenať, že za priaznivých hydrologických podmienok sa počas realizácie rekonštrukčných prác neočakávajú mimoriadne výkyvy oproti tejto hodnote. Je to postačujúca výška hladiny aj pre rybárov, ktorým sa sezóna na kaprových vodách začína až v júni," uviedol Krno.

Vodohospodári plánujú v nasledujúcom období ďalšie rekonštrukcie pri brehoch východoslovenskej nádrže. Pôjde napríklad o opravu hydrotechnických zariadení pravého dnového výpustu Lúčky, z dlhodobých úloh spomenul Krno revíziu a obnovu pozorovacích zariadení technicko-bezpečnostného dohľadu, ako i návrh na zmiernenie vzdušného svahu juhovýchodnej hrádze šíravy. "Vzhľadom na finančnú náročnosť uvedených stavebných akcií však v rokoch 2015 a 2016 o ich realizácii ešte neuvažujeme," uzavrel hovorca SVP.