Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Košický kraj

Voľby na Luníku IX narušil incident s lístkom s menom kandidáta

Na snímke Rómovia na rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach počas volieb. Foto: TASR František Iván

Políciu k voľbám na Luníku IX volali ešte raz. Prípad sa týkal negramotnej matky, ktorú sprevádzala dcéra.

Košice 10. novembra (TASR) – Priebeh volieb na košickom rómskom sídlisku narušil dopoludňajší incident, keď mladý volič prišiel do volebnej miestnosti s lístkom, na ktorom bolo vytlačené meno jedného z kandidátov na starostu a mestského poslanca. "Prišiel k členom volebnej komisie, položil im lístok na stôl, že on ide voliť toho," uviedla pre TASR predsedníčka miestnej volebnej komisie Jozefína Šaňová. Lístok mal dostať mladík vonku.

"Členovia komisie ma zavolali, tým pádom som volala policajtov. Hlásila som to na okresný úrad, tam povedali, že nemusíme zastavovať voľby s tým, že to riešia policajti," konštatovala Šaňová. Mladíka polícia odviedla, zatiaľ podľa predsedníčky miestnej komisie hlasovať neprišiel.



Políciu k voľbám na Luníku IX volali ešte raz. Prípad sa týkal negramotnej matky, ktorú sprevádzala dcéra. "Jedna členka komisie povedala, že dcéra navádzala matku, koho má voliť. Podľa mňa to nebolo navádzanie, ale predseda okrskovej komisie zavolal policajtov a tí to takisto riešili," konštatovala Šaňová.

Košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová pre TASR uviedla, že obe udalosti z volebnej miestnosti na Luníku IX príslušníci Policajného zboru preverili a zadokumentovali ako podozrenie z priestupku proti poriadku v správe s odkazom na zákon o voľbách. "Obe osoby boli po vykonaní potrebných úkonov prepustené," dodala.



Priebeh volieb na Luníku IX je inak podľa Šaňovej pokojný a voliči prichádzajú priebežne. Vyskytujú sa aj prípady, keď niektorí potrebujú sprievod z dôvodu, že nevedia čítať a písať. Prichádzajú väčšinou s rodinnými príslušníkmi, ktorí im pomáhajú odvoliť.

O kupčení s hlasmi Šaňová informácie nemá. Doterajšiu účasť na najväčšom rómskom sídlisku na Slovensku hodnotí ako celkom dobrú, najmä z rána. Podobná je komunálnym voľbám spred štyroch rokov.

V dvoch okrskoch je zapísaných približne 2370 oprávnených voličov. Luník IX je známy rekordne nízkymi volebnými účasťami, najvyššie sú práve pri voľbách do orgánov samospráv.