Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Vo Vrbnici sa na zásah polície pýtal aj splnomocnenec vlády P. Pollák

Róm z obce Vrbnica v okrese Michalovce ukazuje svoje zranenia pred obecným úradom počas návštevy splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka v obci Vrbica 4. apríla 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

Zároveň Pollák apeloval na políciu, aby bola iniciátorom zmeny legislatívy tak, že každý podobný zásah bude zaznamenaný na video.

Vrbnica 4. apríla (TASR) – Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák navštívil dnes obec Vrbnica v okrese Michalovce, kde chcel od starostu Jaroslava Tokára počuť, ako podľa neho prebehol štvrtkový (2.4.) zásah polície, počas akcie 100, keď pátrala po hľadaných osobách. Podľa starostu tu totiž zasahovala neadekvátne a niekoľko ľudí bolo po ich návšteve ošetrených v nemocnici.

"Nie som ten, ktorý by posudzoval to, či ten zákrok bol vedený adekvátne alebo nie. Samozrejme, voči ľuďom, ktorí páchajú trestné činy, je správne využiť aj donucovacie prostriedky. Ale ak tieto používa voči ľuďom, ktorí trestné činy nepáchajú, je na mieste otázka, prečo. Ja neviem, či donucovacie prostriedky boli použité, no požiadali sme listom generálneho prokurátora, aby kauzu prešetril a zároveň sme požiadali Inšpekciu Ministerstva vnútra SR, aby celá kauza bola prešetrená inštitúciami, ktoré sú na to stanovené," uviedol dnes Pollák.

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák (vpravo) sa rozpráva so starostom obce Vrbnica Jaroslavom Tokárom (vľavo) pred obecným úradom obce 4.apríla 2015.
Foto: TASR/Roman Hanc

Zároveň apeloval na políciu, aby bola iniciátorom zmeny legislatívy tak, že každý podobný zásah bude zaznamenaný na video, alebo aby z neho existoval zvukový záznam. Podľa neho je to aj v prospech polície, ktorá je často i neprávom obviňovaná, no na druhej strane existujú kauzy, kde sa preukázalo, že v radoch polície sú aj ľudia, ktorí toho nie sú hodní.

Pozrite si galériu z návštevy Petra Polláka:


Pollák navštívil dnes aj Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Michalovciach, kde sa stretol s tunajším riaditeľom Milanom Vojníkom i riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jurajom Leškom. Obaja ho ubezpečili o tom, že vo Vrbnici donucovacie prostriedky voči Rómom pri zásahu použité neboli a doteraz nebolo na postup polície podané žiadne trestné oznámenie. Splnomocnenec ich požiadal, aby vyhotovili podrobnú správu zo zásahu. Tiež uviedol, že Inšpekcia MV SR už vo veci začala konať.

Košickí krajskí policajti uskutočnili 2. apríla celokrajskú pátraciu akciu 100, na ktorej sa zúčastnilo 139 policajtov. Jednou z obcí, kde prišli, bola aj obec Vrbnica, kde však podľa starostu počas zásahu zbili do 20 Rómov a okolo 15 ich bolo neskôr aj ošetrených. Krajský policajný riaditeľ vylúčil akýkoľvek brutálny zásah policajtov a ohradzuje sa proti tvrdeniu Rómov.