Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Vrtuľník Mi-24 bude jedným z exponátov Múzea letectva v Košiciach

Ilustračné foto. Malý divák sa pozerá na let modelu vrtuľníka Mi-24 D počas letecko modelárskej prehliadke OBRY 2015 na letisku Aerodrome Jasná v Gôtovanoch v Liptovskom Mikuláši 6. júna 2015. Foto: TASR - Andrej Galica

V múzeu, ktoré sa nachádza na košickom medzinárodnom letisku, sa ocitne stroj, ktorý bol doteraz v prešovskom sklade.

Bratislava 25. júna (TASR) - Medzi exponáty košického Múzea letectva sa zaradí bojový vrtuľník Mi-24 D z roku 1981. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková.

Viacúčelové bojové vrtuľníky Mi-24 slúžili vo Vzdušných silách Slovenskej republiky od ich vzniku až do roku 2011, keď boli pre vysoké náklady na ich prevádzku a končiacej sa technickej životnosti vyradené z výzbroje.

V múzeu, ktoré sa nachádza na košickom medzinárodnom letisku, sa ocitne stroj, ktorý bol doteraz v prešovskom sklade. "Po neúspešnom pokuse o odpredaj vrtuľníka cez elektronickú aukciu prejavilo záujem o stroj Múzeum letectva," vysvetlila Balleková. Vrtuľník sa stane súčasťou stálej expozície v úplne nových priestoroch Galérie 2. "Doplní kolekciu techniky Vzdušných síl SR, v ktorej sa už nachádzajú vyradené lietadlá MiG-29 a MiG-39", informoval riaditeľ leteckého múzea Miroslav Hájek.

Košické Múzeum letectva poskytuje návštevníkom pohľad na vývoj letectva od jeho počiatkov až po rozvoj modernej raketovej a kozmickej techniky. K jeho exponátom patria viaceré vzácne originály strojov z krajín Európy, Ázie či USA alebo galéria prezidentských lietadiel, ktorá ho zaraďuje k európskym unikátom.