Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Na východe úraduje salmonela: Jedna pacientka už zomrela

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemocnica už pri prvom prípade vykonala všetky protiepidemické opatrenia, aby nedošlo k šíreniu nákazy na ostatných pacientov.

Spišská Nová Ves 17. mája (TASR) – Nemocnica v Spišskej Novej Vsi eviduje za posledné obdobie dva prípady salmonelovej infekcie. Pacientka, ktorá bola v nemocnici na Spiši hospitalizovaná s príznakmi infekcie od 1. apríla, začiatkom mája zomrela. Pre TASR to potvrdil hovorca Sveta zdravia Tomáš Kráľ, pod ktorú nemocnica v Spišskej Novej Vsi patrí. Ako prvá o tom informovala Televízia Markíza.

"Infekcia napriek adekvátnej liečbe, ktorej správnosť bola laboratórne potvrdená, mala závažný priebeh s početnými komplikáciami a potrebou opakovanej brušnej operácie. Napriek intenzívnej a komplexnej liečbe pacientka zomrela," uviedol hovorca. V druhom prípade ide o 64-ročného pacienta, ktorý je v nemocnici hospitalizovaný od 19. apríla. "U pacienta je priebeh taktiež veľmi závažný a komplikovaný a momentálne je v kritickom stave hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a multiodborovej intenzívnej starostlivosti," doplnil.

O oboch prípadoch bol informovaný Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi. "Mikrobiologické vyšetrovanie nie je ukončené. Biologický materiál bol odoslaný do Národného referenčného centra. Je potrebné počkať na závery vyšetrenia vzoriek," povedala pre TASR regionálna hygienička Renáta Hudáková. Podľa Kráľa bolo opakovane preverované, či oba prípady klinicky nesúvisia. "Pacienti sa vzájomne nestretli ani počas hospitalizácie a teda nedošlo k ich vzájomnej nákaze," povedal.

Nemocnica už pri prvom prípade vykonala všetky protiepidemické opatrenia, aby nedošlo k šíreniu nákazy na ostatných pacientov.