Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

VÚSCH prepravuje nakazených v biovaku, obmedzuje tým šíreniu infekcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Samotný vak vytvorí akýsi kyslíkový stan, ktorý pomôže pacientom s nedostatočným okysličením krvi efektívnejšie dýchať. Jeho súčasťou je špeciálny filter zabezpečujúci kompletnú antiinfekčnú ochranu.

Košice 23. novembra (TASR) - Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) v Košiciach používa na prepravu pacientov s ochorením COVID-19 špeciálny transportný biovak. Ústav informoval, že aj s jeho pomocou dokáže zachovať chod väčšiny svojich pracovísk.

Prevoz pacienta s koronavírusom po zdravotníckom zariadení je logisticky náročný. Okrem toho, že je po ňom potrebné vydezinfikovať priestory, proces odstaví časť prevádzky nemocnice na niekoľko desiatok minút. Použitím biovaku priestory nie sú „kontaminované“ covidom a ústav zatiaľ môže zabezpečovať aj bielu medicínu.

„Vďaka biovaku, ktorý slúži na dočasnú izoláciu, tak zabránime následnému šíreniu infekcie počas transportu pacienta v rámci ústavu na cieľové oddelenie. Šetrí nám čas, nepochybne najmä z pohľadu následnej dezinfekcie priestorov a plôch,“ uviedla Karin Zeisbergová, ktorá pôsobí vo funkcii hlavný verejný zdravotník VÚSCH. Bezpečný presun pacientov podozrivých z vysoko nebezpečnej nákazy, medzi ktoré patrí aj COVID-19, môže ústav poskytnúť vďaka odporúčaniu a schváleniu Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach.

Samotný vak vytvorí akýsi kyslíkový stan, ktorý pomôže pacientom s nedostatočným okysličením krvi efektívnejšie dýchať. Jeho súčasťou je špeciálny filter zabezpečujúci kompletnú antiinfekčnú ochranu. „Biovak pôvodne určený pre posádky rýchlej lekárskej pomoci sme si mierne upravili podľa našich potrieb. Použitie vaku je jednoduché, náš personál sme rýchlo zaškolili a používame ho denne pri prevoze pacientov. Náš personál sme zaškolili a vie, ako s biovakom bezpečne narábať,“ doplnil vedúci lekár COVID oddelenia VÚSCH Matej Moščovič.