Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Východniari si opäť môžu bezplatne skontrolovať kvalitu vody zo studní

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Analýzy ukazujú, že mnohé studne obsahujú nekvalitnú vodu.

Košice 16. marca (TASR) – Bezplatnú analýzu vody na dusičnany z domových studní ponúka záujemcom aj tento rok Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS), a to v pondelok 23. marca pri príležitosti Svetového dňa vody.

Analýzy ukazujú, že mnohé studne obsahujú nekvalitnú vodu. Minulý rok priniesli záujemcovia na analýzu 3499 vzoriek, nevyhovujúcu vodu na pitie z nich obsahovalo v priemere 25 %. "Najhoršie sú na tom tradične okresy Trebišov a Michalovce, v rámci Trebišova to bolo až 66 %," povedala dnes pre novinárov Nataša Riganová, vedúca útvaru chemicko-technologických činností VVS. Dusičnany sú vo vyšších koncentráciách pre zdravie škodlivé.

Vzorku vody treba doniesť v čistej uzavretej sklenenej alebo PET fľaši v minimálnom množstve 0,3 litra, odobratej v ten istý deň, do zákazníckeho centra príslušných závodov VVS. Urobiť tak možno v čase od 8.00 h do 14.00 h. Výsledky analýzy budú záujemcom oznámené hneď na mieste. Analýza je určená len pre tých, ktorí nevyužívajú verejný vodovod VVS.

Vodárenská spoločnosť opätovne organizuje aj Deň otvorených dverí, v rámci ktorých od 24. marca do 27. marca ponúka verejnosti prehliadku vybraných vodárenských objektov - úpravne vôd, čistiarne odpadových vôd, chemické laboratóriá, ale aj Environmentálne vodárenské vzdelávacie zariadenie v Michalovciach. "Naši pracovníci urobia pre záujemcov odborný výklad a prehliadku celého objektu,“ uviedol výrobno-technický riaditeľ VVS Rudolf Kočisko.

Pripravené sú aj súťaže na tému voda pre školákov i dospelých. VVS opätovne pri tejto príležitosti vydáva špeciálny časopis Vodník a detskú verziu Vodníček.

Spoločnosť VVS dnes ďalej informovala, že od 22. marca, kedy je Svetový deň vody, celoročne znižuje ceny analýz vody v chemických laboratóriách pre externých zákazníkov zhruba o 40 %.