Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Východoslovenská galéria ponúka výstavu Ozveny zvnútra

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava v priestoroch VSG na Alžbetinej ulici potrvá do 25. augusta.

Košice 1. apríla (TASR) - Skupinovú výstavu slovenských a maďarských súčasných umelkýň ponúka najnovšia výstava s názvom Ozveny zvnútra vo Východoslovenskej galérii (VSG) v Košiciach. Skúma vzťah medzi architektonickým priestorom, konkrétne domom alebo bytom, a ženami v ňom cez optiku výtvarného umenia.

"Výstava prezentuje historické, sociálne a kultúrne kontexty, v ktorých umelkyne v postsocialistickom regióne rozvíjali svoju tvorbu, skúma bohaté dedičstvo, spoločné dejiny a jedinečnosť kultúrnych identít Slovenska a Maďarska," informovala galéria. Výstavný priestor bol "rekonštruovaný" dielami autoriek, ktoré reflektujú každodenné strasti a slasti života žien v ich domovoch.

"Cieľom výstavy je otvoriť diskusiu o spiatočníckych tradicionalistických myšlienkach šíriacich sa po Európe, ktoré stoja v opozícii voči demokratickému a feministickému progresivizmu," uvádzajú kurátorky Štefánia Ďuricová a Korinna Tánczos.

Kurátorky sa podľa galérie pokúšajú dôvtipnou kritikou a odľahčeným humorom podnietiť diskusiu s aktuálnymi témami a otázkami týkajúcimi sa postavenia žien v spoločnosti.

K vystavujúcim autorkám a dvojiciam patria Anna Daučíková, Lucia Dovičáková, Andrea Fajgerné Dudás, Viktória Hitka, Judit Horváth Lóczi, Svetlana Fialová, Anetta Mona Chisa a Lucia Tkáčová, Martina Chudá a Peter Lančarič, Judit Kele, Daniela Krajčová, Eszter Magyar, Kata Mach, Eva Moflárová, Mara Oláh, Anna Eszter Tóth a Jana Želibská.

Výstava v priestoroch VSG na Alžbetinej ulici potrvá do 25. augusta.