Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Východoslovenské múzeum otvorilo výstavu o biskupovi Ž. Bubicsovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Kurátor výstavy Ivan Havlice ozrejmil, že prvá časť výstavy približuje významnú osobnosť mesta ako biskupa, prezentáciou predovšetkým memorabílií zapožičaných od Arcibiskupského úradu v Košiciach.

Košice 22. mája (TASR) - Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach sprístupnilo výstavu, ktorá sa venuje biskupovi, umelcovi a donátorovi Žigmundovi Bubicsovi. TASR o tom informovali z múzea.

Ako ďalej priblížili, v roku 2021 uplynulo 200 rokov od jeho narodenia, 134 rokov od jeho menovania za biskupa v Košiciach, 125 rokov od udelenia čestného občianstva a 125 rokov od jeho daru Košiciam do vtedy Košického múzea. Výstava a katalóg sú výstupom dlhodobej výskumnej úlohy „Dary a pozostalosti v prvých rokoch existencie Východoslovenského múzea“. V predchádzajúcich rokoch sa realizovali výstavy a katalógy z pozostalostí Imricha Henszlmanna.

„Aktuálna výstava predstavuje širokej verejnosti výber zbierkových predmetov pochádzajúcich z prvých akvizícií múzea. Zo zatiaľ identifikovaných 2757 výtvarných diel, ktoré Bubics daroval múzeu, ide o 34 obrazov jeho autorskej tvorby, 2625 grafických listov a 99 diel maľby alebo kresby iných autorov,“ uviedli z múzea.

Výstava je tematicky rozdelená na tri časti. Kurátor výstavy Ivan Havlice ozrejmil, že prvá približuje významnú osobnosť mesta ako biskupa, prezentáciou predovšetkým memorabílií zapožičaných od Arcibiskupského úradu v Košiciach. V druhej časti ako umelca s úplnou kolekciou autorských diel. V tretej časti ako zberateľa a milovníka umenia výberom z rozsiahlej kolekcie daru obrazov a predmetov umeleckého remesla. „Významným exponátom výstavy je originálna listina udelenia Čestného občianstva, ktorú múzeum získalo s finančným prispením Fondu na podporu umenia v roku 2020,“ doplnili z Východoslovenského múzea.

Výstava v historickej účelovej budove VSM v Košiciach je sprístupnená od 20. mája a potrvá až do februára 2022. Koná sa pod záštitou košického arcibiskupa - metropolitu Bernarda Bobera a predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku.