Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Výjazdová služba v týždni prejde takmer 60 obcí v Košickom kraji

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výjazdová očkovacia služba očkuje aj ľudí z marginalizovaných komunít.

Košice 6. júla (TASR) - Výjazdová očkovacia služba Košického samosprávneho kraja (KSK) navštívi počas aktuálneho týždňa takmer 60 obcí, zaočkovať by mala 1800 ľudí. Kraj očkuje v teréne ľudí nad 16 rokov, ktorí sa prihlásili u svojho starostu alebo primátora. Informoval o tom v pondelok Úrad KSK.

Doposiaľ sa na očkovanie prostredníctvom výjazdovej očkovacej služby zaregistrovalo viac ako 380 obcí a miest Košického kraja, v teréne kraj podal viac ako 20.000 vakcín. Spolu s veľkokapacitnými centrami župa podala spolu už takmer 220.000 vakcín. Výjazdová očkovacia služba očkuje aj ľudí z marginalizovaných komunít.

Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Košiciach bude pokračovať vakcinácia detí nad 12 rokov. Za prítomnosti pediatria a rodiča, alebo zákonného zástupcu tínedžerov zaočkujú v piatok (9. 7.). Počas víkendu (10. - 11. 7.) sa bude vo vakcinačnom centre v Košiciach očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Cez víkend bude v prevádzke aj veľkokapacitné očkovacie centrum v Michalovciach. V sobotu tam budú zdravotníci očkovať ruskou vakcínou Sputnik V a v nedeľu AstraZenecou. Jednodávkovú vakcínu od výrobcu Johnson & Johnson použijú opäť v pondelok 12. júla.

Všetky termíny otvárané vo veľkokapacitných očkovacích centrách sú zatiaľ naplnené. "Nateraz neevidujeme ani zvýšený počet ľudí, ktorí sa kvôli dovolenkám odhlásili z termínu, alebo neprišli na očkovanie. Počas jedného očkovacieho dňa neprídu na stanovený termín v priemere štyri percentá ľudí, takýto počet je stabilný od spustenia možnosti očkovania v krajských vakcinačných centrách. Z tohto dôvodu vieme ponúkať voľné vakcíny aj tým, ktorí sa nestihli včas zaregistrovať a majú o očkovanie záujem,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Dodal, že bez registrácie očkujú aj v rámci výjazdovej očkovacej služby, pričom týchto záujemcov zaregistrujú pred podaním vakcíny.