Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Košický kraj

Výstava predstavuje vína z Košického kraja, nielen z Tokaja

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Záujemcovia si na výstave môžu pozrieť tradičné nástroje používané pri pestovaní viniča a výrobe vína, zátkovací stroj, sudy či putne na víno.

Košice 13. augusta (TASR) – Na spoznanie vinohradníckych lokalít v Košickom kraji a ich produkcie pozýva výstava Vína z nášho regiónu, ktorú dnes otvorili v Regionálnom informačnom bode Terra Incognita v Košiciach. Širokej verejnosti približuje vinohradnícku tradíciu nielen v oblasti Tokaja, ale celého kraja.

Počas dnešného otvorenia sa prezentovali rôzne vinárstva a návštevníci mali možnosť priamych degustácií. "Všetci vieme, že tu máme Tokaj, ale možno máme málo informácií o ďalších častiach, či už je to Kráľovský Chlmec, vína z pivnice v Orechovej alebo tie, ktoré sa nachádzajú na Turnianskej vínnej ceste. To je dôvod, prečo robíme túto interaktívnu pozvánku, aby sme spoznávali náš kraj a inšpirovali k návšteve rôznych miest," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košického kraja Lenka Vargová Jurková. Dodala, že s témou vína sa spája aj túžba po poznaní, gastronómia, turistika, cyklistika a rôzne služby v rámci cestovného ruchu.

Záujemcovia si na výstave môžu pozrieť tradičné nástroje používané pri pestovaní viniča a výrobe vína, zátkovací stroj, sudy či putne na víno. Vo vitrínkach sú vystavené fľašované vína aj s oceneniami získanými na súťažiach.

Výstava, ktorá potrvá do 30. septembra, je zároveň sprievodnou aktivitou Košických slávností vína. Počas nich od 10. do 12. septembra bude mať Regionálny informačný bod na Hlavnej ulici 48 svoje brány otvorené do 22.00 h. V tomto čase bude spestrením akcie platená ochutnávka vín z vinohradníckej oblasti Tokaj.