Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

Výstava v Košiciach približuje stredoveké kláštory na Slovensku

Na snímke pohľad na národnú kultúrnu pamiatku Kláštor kartuziánov v Červenom Kláštore 14. júna 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Návštevníci sa tak môžu zoznámiť s vyše 100 kláštormi rôznych reholí, založených na území dnešného Slovenska od roku 1010 do roku 1526.


Košice 16. apríla (TASR) - Stredoveké kláštory a ich osudy na Slovensku približuje rovnomenná výstava, ktorú dnes otvorili v Košiciach. Návštevníci sa tak môžu zoznámiť s vyše 100 kláštormi rôznych reholí, založených na území dnešného Slovenska od roku 1010 do roku 1526.

„Táto panelová prezentačná fotovýstava je pre laikov i odborníkov, každý si tu nájde svoje. Zameraná je na všetky stredoveké kláštory pôsobiace na Slovensku, sú tu prezentované rehole, postupne od benediktínov, cistercitov, premonštrátov, kartuziánov, dominikánov či františkánov, sú tu aj ženské rády ako klarisky, ale aj iné, menej známe alebo zastúpené rehole, kam patria johaniti, antoniti, augustiniáni a podobne,“ uviedol pre TASR historik Juraj Gembický z Krajského pamiatkového úradu Košice.

Putovnú výstavu už v roku 2008 pripravili Pamiatkový úrad Slovenskej republiky v spolupráci s Krajským pamiatkovým úradom Košice a Dominikánskym konventom v Košiciach. Autorsky sa na nej podieľa Alexander Balega a kolektív, fotografom a grafickým tvorcom výstavy je Slavo Haľama. Ide o ukážku spolupráce cirkví, pamiatkarov, historikov a širšej odbornej obce na poli prezentovania spoločného kultúrneho a duchovného dedičstva.

„Od svojho vzniku výstava navštívila asi 17 miest, bola aj vo Francúzsku, Taliansku, Poľsku, Česku či Maďarsku, v Košiciach je od svojho vzniku prvýkrát,“ priblížil Gembický. Expozíciu Stredoveké kláštory a ich osudy na Slovensku otvorili pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatok (18.4., pozn. TASR) a Roku zasväteného života. Prístupná je do 10. mája v Dominikánskom kultúrnom centre Veritas od utorka do štvrtka od 14.00 do 18.00 h, v ostatné dni na základe dohody.

Súčasťou výstavy bude počas troch štvrtkov (23.4., 30.4. a 7.5.) od 15.00 h do 16.00 h sprievodný program v podobe rozprávania o reholiach a kláštorných „tajomstvách“ týkajúcich sa minoritov, dominikánov a premonštrátov.

Kláštory od počiatku svojej existencie plnili okrem pastoračnej funkcie aj významnú úlohu pri šírení civilizácie, vzdelanosti a kultúry. Svojou činnosťou a pôsobením na svoje okolie začleňovali územie Slovenska do európskeho kultúrneho priestoru.