Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Výstava Veselá planéta ponúka program pre deti i dospelých

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vystavovatelia zo Slovenska a Česka prezentujú svoje produkty a služby v oblasti detských potrieb, zdravia a výživy, športu, voľnočasových aktivít, cestovania, či vzdelávania.

Košice 14. marca (TASR) - Zábava i poučenie čaká na návštevníkov trojdňového podujatia Veselá planéta, ktoré sa dnes začalo v Spoločenskom pavilóne v Košiciach. Výstava spojená s bohatým sprievodným programom je určená pre deti a ich rodičov.

Vystavovatelia zo Slovenska a Česka prezentujú svoje produkty a služby v oblasti detských potrieb, zdravia a výživy, športu, voľnočasových aktivít, cestovania, či vzdelávania.

"Tak ako každý rok, tak aj teraz bude okrem bohatého pódiového programu s divadlami, Maškrtníkmi Nany a Krištofom, tanečnými a hudobnými vystúpeniami pre všetky deti pripravený aj program mimo pódia ako alternatíva interaktívnej zábavy, pri ktorej môžu deti rozvíjať vlastnú fantáziu a kreativitu," uviedla Michala Lukáčová Koniarová z organizátorskej agentúry Progress Promotion Košice.

Pripravené sú tvorivé dielne, cvičenia, tanec a detské kútiky. Občianske združenie Haliganda chystá výrobu ľudových masiek, kreatívne varenie a zdobenie jedla, výrobu hudobných nástrojov, maľovanie na tvár či výrobu originálnych pečiatkových tričiek.

Svoju expozíciu má aj košická Východoslovenská galéria (VSG). Koncept tvorivých dielní s mladými umelcami a dizajnérmi sa tentoraz ponesie v duchu Košickej moderny, jej najznámejších predstaviteľov a diel. Malí tvorcovia sa tu stretnú s technikou lúpanej lepenky, s netradičnou žiarivou maľbou voskom, prácou s hlinou, maľbou na kartón či 3D obrazmi podľa predlohy.

Po prvýkrát sa na výstave odprezentuje aj zóna Veselá planéta, kde sa deti budú môcť odfotiť s maskotom podujatia alebo oddýchnuť si pri rozprávkach či knižkách. Malé parádnice tu budú mať svoj salón krásy, profesionálny fotoateliér zabezpečí štúdiové fotenie.

V rámci zdravotnej prevencie je v spolupráci s Úniou slabozrakých a nevidiacich a 1. Lion's Clubom Košice k dispozícii bezplatná diagnostika zraku detí už od veku šiestich mesiacov. Pripravené je aj poradenstvo k prevencii cukrovky s testom hladiny cukru v krvi.

Odborné prednášky a workshopy pre rodičov sú tento rok na témy biopotraviny, detská cukrovka a plávanie s deťmi. Program podujatia možno nájsť na webstránke www.veselaplaneta.sk.

Veselá planéta má už svoj štvrtý ročník, myšlienka organizácie výstavy pre deti a rodinu siaha do roku 2008. "Primárnym cieľom bolo pripraviť podujatie, ktoré ponúkne obyvateľom Košíc a širšieho okolia alternatívu ako stráviť predĺžený víkend s deťmi v čase, keď už končí sezóna zimných radovánok, no počasie ešte nedovolí šport či hru v prírode," priblížila Lukáčová Koniarová.